Počeo Sajam knjiga

sajam-4aa
Raša Popov i naša novinarka Jelena Kozomara na Sajmu

Nadahnutim govorom književnika Raše Popova počeo je 53. Sajam knjiga  i grafike u Nišu, koji se po tradiciji održava u hali Čair.

Iako uveliko gazi devetu deceniju života, mladog duha i bistrog oka, jer i dalje čita bez naočara, ovaj junak mnogih dečijih emisija još jednom je pokazao da je s pravom bio sastavi deo odrastanja svih nas. Najpre kroz emisiju Fazoni i  fore, ali i kao vrstan pisac za decu, pa i kao glumac. Vremešni Popov,  istakao je značaj negovanja književnosti, naročito kod Srba, koji su imali tu nesreću da im u jednom trenutku, na početku II Svetskog rata, paljenjem Narodne biblioteke u Beogradu, bude uništeno nacionalno pamćenje, koje smo zatim morali da  dižemo iz pepela. Zato istakao je on,  imamo obavezu veću no drugi, da našu kulturnu baštinu pažljivo negujemo i razvijamo. Takode, rekao je, obraćajući se posetiocima Sajma, da je ovaj kraj značajan za kulturnu scenu naše zemlje, jer su Stevan Sremac i Branko Miljkovć svojim stvaralaštvom utabali put budućim naraštajima i ove prostore učinili posebnim sa književnog aspekta.

Inače, ovaj značajan dogadjaj i ove godine okupio je, na jednom mestu, veliki broj izdavača, najpre iz naše zemlje, ali i iz regiona.   Laguna, Kreativni centar, Beoknjiga, Prometej, Geopoetka, samo su neki od njih. Sajam je otvoren do subote 03. decembra, organizovan je o niz propratnih aktivnosti, promocija knjiga, tribina, kao i dodela književnih nagrada.

Jedna od najvećih izdavačkih kuća “Laguna” i ove godina prisutna je na Sajmu. Sa kojim novim naslovima se predstavljuju čitalačkoj publici iz ovog kraja za radio Koprijan govorila je Dušica Aleksandrić i iz ponude naročito izdvojila Uroša Petrovića, pisca za decu, koji je jedan, kako kaže, od najprodavanijih autora, kao i drugu literaturu za najmladje.

Posetili smo i štand Geopoetike, izdavačke kuće iz Beograda. Boris Milojev naročito ističe knjige o Emocionalnoj i Socijalnoj inteligenciji Danijela Golemana, zatim novu knjigu turskog nobelovca Orhana Pamuka, “Žena crvene kose”, kao i jako popularnog  Haruki  Murakamija.

sajam5

Od izdavača iz regiona zabeležili smo i prisustvo nekoliko crnogorskih predstavnika.

Sajam je inače, otvoren svakog dana od 10. do 20.časova. Cena ulaznice je gotovo simbolična, iznosi 100 dinara i nije menjana već nekoliko godina, a za organizovane posete  je samo 50. Izdavači nude  veliki broj novih naslova, kao i razne popuste, naročito za veći broj knjiga, pa  sve to skupa predstavlja dobar razlog da posetite ovu kulturnu manifestaciju i odvojite malo vremena za duhovnu nadogradnju.

sajam6

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *