Podela Znački i Zahvalnica otadžbine vojnim obveznicima u Doljevcu

Povodom Dana oslobodjenja opštine Doljevac u Drugom svetskom ratu danas  je  u Javnoj biblioteci u Doljevcu  organizovana  svečanost na kojoj su uručene Značke i Zahvalnice otadžbine i to  vojnim obveznicima, koji su dobrovoljno služili vojni rok u generaciji vojnika od 2011. do 2016. godine, sa  teritorije opštine Doljevac. Odlikovanja su uručili predstavnici Ministarstva odbrane i lokalne samouprave.

Minstarstvo odbrane i Vojska Srbije uručenjem Znački i Zahvalnica odaje priznanje vojncima koji su se odlučili za dobrovoljno služenje vojnog roka i time postali primer ostalim mladim ljudima da pokažu da su dostojni vojničkog poziva u svakoj situaciji i svim okolnostima. Danas su ova priznanja uručena mladićima i devojkama koji su dobrovoljno služili vojni rok, a ukupno njih 41.

Ispred VS , prisutnima se obratio pukovnik Nenad Marković koji je pozdravio dobitnike ovh odlikovanja.

Zahvalnice i značke su podelili pukovnik Marković i predsednik Skupštine opštine Doljevac Dejan Smiljković.

Prva žena među vojnicima sa teritorije opštine Doljevac  koja je dobrovoljno otišla da služi vojni rok bila je Jelena Stojanović, koja i sada radi kao profesionalni vojnik.

Jelena Stojanović, prva devojka koja služila vojnik rok sa teritorije opštine Doljevac

Ona kaže da se ne kaje zbog toga i da u početku nije imala podršku najbližih, ali sada su svi ponosni na taj njen čin.

Aleksandar Menković iz Doljevca je takođe dobrovoljno služio vojni rok, a glavni motiv mu je bio želja da nastavi srpsku tradiciju koja je duboko utemeljena u njegovoj porodici.

Značka vojniku na dobrovoljnom služenju vojnog roka i Zahvalnica otadžbine su vojna priznanja koja se dodeljuju vojnicima nakon odsluženja vojnog roka za doprinos zaštiti i jačanju sistema odbrane Republike Srbije. Priznanja se dodeljuju na osnovu Pravilnika o priznanjima i novčanim nagradama u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. Prvi put ova priznanja su uručena 14.2.2017, povodom obeležavanja Dana državnosti.

D.Dinić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *