Profesor Vujanić: “Ovo je propust Železnica”

Tragedija koja se dogodila na pružnom prelazu u Donjem Međurovu odnela je 5 ljudskih života, dok će istraga pokazati kako je došlo do sudara. Ipak Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta je rekao da je odgovornost na Železnicama.

Železnica je napravila propust, jer je dozvolila da saobraćaj ide preko pružnih prelaza koji nisu obezbeđeni branikom ili polubranikom, a nije ograničila brzinu vozova kada im se približavaju – rekao je za “Blic” Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta.

Prema njegovim rečima, vertikalna drumska signalizacija označava samo da je tu prelaz, ali ne i da li nailazi voz, što, kako smatra, nije dovoljno.

To je isto kao da stavite znak STOP. Dokaz da to nije dovoljno jeste nesreća koja se dogodila… Mi ćemo sad da tužimo mašinovođu, vozača autobusa, za šta? Jer neko nije radio posao kako treba i obezbedio pružni prelaz – kaže Vujanić.

Prema njegovim rečima, rešenej za ovakve prelaze jeste da se ograniči brzina vozova od 20 km/h kada se približavaju.

– To direktor može da napiše dopis i od sutra može da stupi na snagu. Ova mera daje zaštitu jer da je voz udario pod brzinom od 20 km/h možda bi neko bio povređen samo, ali bi i vozač i mašinovođa mogli da se zaustave.

Crne brojke

Na prugama Srbije, prem podacima “Infrastrukture”, samo ove godine poginulo je više od 20, dok je prošle godine bilo više od 200 nezgoda.

  •  2018. Za prvih šest meseci dogodile su se 94 železničke nesreće. Poginulo jw 19, a povređeno više desetina osoba.
  • 2017. Poginulo je 30, povređeno 55 osoba, a ukupno je bilo 253 železničke nezgode.
  • 2016. U 208 nesreća koliko se dogodilo tokom ove godine, 73 osobe su teškp povređene i poginule.
  • 2015. Dogodilo se 114 nesreća, poginulo je i teško povređeno 112 osoba.

/BLIC/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *