Proizvođači neće brati višnju?

Milan Stošić pored praznih gajbi
Milan Stošić pored praznih gajbi

Zbog niske otkupne cene višnje,voćari u našem kraju nisu danas ulazili u svoje zasade.  Ovo smo se uverili boraveći u domaćinstvu Stošić Mitra u Badnjevcu,koji još s kraja 70-tih godina gaji oblačinsku višnju. On kaže da očekuje prinos oko 20 tona kvalitetne višnje,ali trenutna otkupna cena od 25 dinara po kilogramu, nema ekonomsku isplativost, i kaže da sve pada na ledja proizvodjača. Mitar dodaje da su voćari nezadovoljni samom organizacijom otkupa, jer  radnik na otkupu nije merodavan da odredjuje klasu pristigle robe,i zato smo nezadovoljni. Nezadovoljni su i radnici ,  jer i oni su očekivali da zarade ove sezone, dodaje ovaj voćar iz Badnjevca. Rešenje  je kako on kaže da proizvodjači moraju da osnivaju udruženja, a da država treba da zaštiti proizvodnju višnje i daje subvenciju onima koji gaje ovu kulturu. Njegov unuk Milan Stošić je nasledio od dede proizvodnju i gajenje višnje , i kaže da je neisplativo brati višnju ispod 60 dinara, koliko bi trebalo da bude otkupna cena. On u svom dvorištu već dugi niz godina  radi i kao otkupljivač za firmu iz Prokuplja i kaže da danas niko nije preuzeo gajbe za branje jer su svi nezadovoljni. Milan dodaje da kada se uračunaju troškovi ulaganja i branja ostaje mizerna zarada za rad koji smo imali skoro godinu dana oko zasada. Kako nam je potvrđeno u Udruženju hladnjačara, na sastanku koji je održan u Leskovcu odlučeno je da otkupna cena višnje bude 40 dinara za prvu klasu i 25 dinara za drugu, ali je utvrđeno i da na teritoriji Prokuplja i okoline nema prvoklasne višnje.

– Zbog obilnih padavina, čak i ona višnja koja je tretirana, je crvljiva, a onda spada u drugu klasu. Iako izgleda odlično i krupna je, analize koje se rade pokazuju da je puna crva. Kupac je odmah računa u drugu klasu, pa se tako mora i plaćati- kažu u Udruženju.

Kako smo saznali većina proizvođača u Toplici je najavila bojkot i sigurno neće brati višnju dok se cena ne dovede na isplativi nivo.

Ovde možete poslušati kompletan audio prilog našeg novinara Dejana Dinića

https://soundcloud.com/radiokoprijan/14062016proizvodaci-nece-brati-visnju-prilog-dejan-dinic

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *