Promocija zdrave hrane u Domu kulture u Doljevcu izazvala veliko interesovanje

Izložba zdrave hrane i tradicionalnih srpska jela, divne kreacije od voća i povrća, puno korisnih informacija o značaju zdrave ishrane i veliko interesovanja i učesnika i posetilaca, obeležili su jučerašnji dan, posvećen zdravoj ishrani, u doljevačkom Domu kulture. Učestvovala su mnogobrojna udruženja i pojedinci koji propagiraju zdrave stilove života, lekari, školarci, predškolci. Cilj ove manifestacije bilo je ukazivanje, pre svega najmladjima, na značaj pravilne ishrane, radi prevencije bolesti.

Najupečatljiviji štand sa tradicionalnim jelima imalo je, prema mišljenju organizatora, Udruženje invalida „Živeti uspravno“ iz Doljevca, drugo mesto zauzeli su najmladji, ali najvredniji učesnici, predškolci iz PU „Lane“ iz Doljevca, sa svojim vaspitačicama, a treći je bio Dom za odrasla invalidna lica u Doljevcu.  Najbolji štand osmislio je pčelar Zoran Stevčić iz Čečine. Nagradjena je i maštovitost i umešnost djaka i predškolaca, koji su učestvovali na kreativnim radionicama. Najbolji su bili učenici OŠ „Vuk Karadžić“ odeljenja u Belotincu, drugi pukovački djaci, a treći jedna od dve grupe doljevačkih djaka. Predškolci su bili četvrti. Najbolji su dobili pehare, diplome, zahvalnice i medalje, a svi zajedno na kraju dana uživali su u izloženim zdravim poslasticama.

Predavanja na temu zdrave hrane i zdravih stilova života održale su  dr Ljubinka Stojković iz Niša fito i api terapeut kao i dr Danijela Nikolić Djordjević iz doljevačkog Doma zdravlja.

U izjavi za Radio Koprijan dr Stojković kaže da su ljudi konačno shvatili da je okretanje prirodi put ka zdravlju. –Bolesna ćelija  naime,  menja svoju frekvencu, a kao posledica toga pada čitav sistem imuniteta. Ipak, ako se okrenemo prirodnoj medicini i poslušamo neke jednostavne savete, možemo biti potpuno zdravi. Za početak i pre svega potreban nam je mir u duši. Pokušajte da ostanete smireni, da se ogradite od loših uticaja okoline, da imate pet obroka dnevno, da pijete dovoljni tečnosti. Dan počnite čašicom iscedjenog voća, sa dodatkom meda.  

Dr Danijela Nikolić Djordjević lekar doljevačkog Doma zdravlja i potpredsednica Udruženja „Eko Koprijan“ zadužena za sferu zdravlja za naš radio kaže da je alternativnom medicinom proširila znanje i tako upotpunila svoja saznanja iz klasične medicine kako bi što bolje pomogla ljudima. –Naša zemlja je bogata lekovitim biljem i to je dar koji ne umemo uvek da iskoristimo. Svojim zalaganjem baš to želim da promenim. U praksi sam imala mnogo slučajeva kada klasična medicina nije mogla da pomogne. Puno puta sam saginjala glavu pred nekim dijagnozama, jer nije bilo načina da se klasičnim metodama dodje do izlečenja. Zato, a i iz privatnih razloga posvetila sam se alternativnoj medicini, koja je mnogima pomogla, u šta sam se i ja mnogo puta uverila. Sada i sama pravim neke prirodne kapi, meleme. Ne moramo  uvek da negde daleko tražimo lek, ali treba znati koje nam mogućnosti priroda pruža.  Dr Nikolić Djordjević kao primer navodi i biljku rusku crnu čagu, koja se može naći i na Vlasini, a koja je, kako kaže, najjači prirodni antioksidans, koristan ne samo u prevenciji, nego i za lečenje.

I Udruženje Eko Koprijan, bilo je prisutno na ovom dešavanju, a Suzana Perić potpredsednica zadužena za ekologiju, ujedno i profesor biologije u školi u Belotincu, kaže da su se članovi udruženja potrudili da na svom štandu izlože prirodne izvore zdravlja, začinsko bilje, kao i one biljke koje se koriste kao lek, sa okolnih planina. Profesorka Perić je takodje sa svojim učenicima iz Belotinca učestvovala i u kreativnim radionicama.  – U našoj školi se svi mi, od nastavnika srpskog do nastavnika fizičkog vaspitanja, bavimo zdravim životom i upućivanjem dece da vode brigu o svom zdravlju, ali i svom okruženju.

Aktivnog učešća uzeli su lekari Doma zdravlja u Doljevcu koji su posetiocima merili krvni pritisak i nivo šećera u krvi, a u kulturno-umetničkom programu učestvovali su KUD “Pukovački vez”, KUD “Čapljinac” i plesna grupa “Zvezdice” iz Malošišta.

 

M.J/J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *