Promocija knjige “Zvezdana lektira” Vlaste Cenića na “Kočićevim danima”

vlastaOdržavanjem književne večeri u doljevačkoj Javnoj biblioteci, povodom izlaska iz štampe  “Zvezdane lektire”, zbirke izabranih ljubavnih pesama, kojom pesnik Vlasta Cenić obeležava 30 godina rada, večeras su  počeli  treći “Kočićevi dani”.

Uz veliki broj poštovalaca dela  najpoznatijeg ovdašnjeg pesnika, njegovih kolega, prijatelja i učenika, prisutni su se podsetili najpoznatijih Vlastinih pesama. Stihove su kazivali mnogi od prisutnih gostiju, a zvanice su došle kako iz našeg kraja, tako i iz ostalih delova Srbije, ali i regiona, Crne Gore i Makedonije.

U izjavi za radio Koprijan  profesor Cenić podsetio se godina koje je posvetio pisanju.

Kad pogledam moju prvu knjigu “Pesnikinja lasta”, tek onda postanem svestan proteklih godina. Drago mi je  što sam  posle toga shvatio da je ono što sam započeo kada sam prvu pesmu stavio na papir, naraslo, razvilo se i namnožilo na 18 knjiga pesama, kako na dijalektu, tako i na književnom jeziku.  Pesme koje su nastale tada, popularne su i sada, što znači da je to što sam ovolike godine gajio bilo dobro. Shvatio sam, takodje, da sam sazreo kao stvaralac i da i dalje pišem sa podjedanko velikim žarom. 

Tri decenije  pesničkog  života donele su mu, kaže, mnogo toga lepog. –Upoznao sam mnoge divne ljude, obišao raznorazne predivne predele i mogu vam reći, da bez obzira na to što mi možda gajimo predrasude prema našem lokalnom govoru, on može da bude jako zanimljiv.  Možda van našeg prostora, slušaocima nije baš svaka  reč na dijalektu  poznata, ali tvrdim da ta publika oseća emociju koju pesme nose, to su stihovi koji ih svojom milozvučnošću miluju, mirišu na staro, na traduciju ili što bi rekao Bora Stanković, “na suv bosiljak”. Dokaz za to je pesma”Bate će se ženi” , koja je svakako moja najpoznatija pesma i koja je i posle trideset godina jednako tražena i citirana gde god da krenem. Svakako, na žalost, ima i pomodarstva, ali ukoliko pesme traju godinama, veći dokaz kvaliteta Vam ne treba. Inače, upravo ta pesma nalazi se i  u udžbeniku sa srednje stručne škole i gimnazije, i navedena je kao primer kada se uči o  prizrensko-timočkom dijalektu.

Kako kaže naš sagovornik, godišnjicu rada rešio je da obeleži na najbolji mogući način, novom knjigom izabranih ljubavnih pesama, jer kako sam ističe, šta god da pišete, na kraju shvatite da su sve te pesme u stvari pesme o ljubavi, a utravo te, ali i druge popularne Cenićeve pesme kazivali su večeras njegovi saradnici i kolege, kao i deca.

vlasta-i-pesnikinje
Minja Ilijeva, Violeta Jović, Vlasta Cenić, Danijela Stojanović

Inače, tom prilikom pesnikinja Minja Ilijeva uručila je Ceniću priznanje za učešće na Festivalu stvaranja na dijalektu “Preobraženjsko pojanje” zbog očuvanja narodnog govora, kao i afirmisanja književnog stvaralaštva na narodnom  govoru. –Jako cenim književno stvaralaštvo Vlaste Cenića, jer ga poznajem već dugi niz godina, mnogo puta smo zajedno držali književne večeri, a i bila sam recenzent prve njegove knjige “Pesnikinja lasta”, rekla je Ilijeva radio Koprijanu.  Pisati na dijaletku svoga kraja nije lako, ali je i te kako potrebno, jer na žalost ovakvo književno stvaralaštvo odumire i treba afirmisati svakog dobrog stvaraoca na dijalektu, a Cenić je svakako jedan od njih. Zato jako cenim njegov rad. 

Kvalitet njegovih pesama, rekao je večeras,   Boško Lomović, književni kritičar, odlikuje se pre svega u tome što se ne mogu prevesti, a da pritom ne izgube mnogo od svoje sadržine, tako da samo oni koji imaju tu sreću da govore i poznaju dijalekte ovoga kraja, mogu uživati u njihovoj lepoti upravo u tome leži njihova posebnost.

Violeta Jović predsednica KUD Abrašević iz Niša, takodje je večeras govorila o saradnjin sa Cenićem.- Vlastu sam upoznala davne 1987. godine, u Abraševiću, čiji sam  tada bila član. Mi smo i objavili njegovu drugu knjigu, a prvu na dijalektu “Štrapke”i od tada se razvilo naše prijateljstvo koje traje već godinama. Mi i sada vrlo često zajedno držimo časove poezije, i upravo ovih dana smo se, povodom Dečje nedelje,  družili sa školarcima iz ovoga kraja.

Dodajmo na kraju i to da će “Kočićevi dani” biti nastavljeni sutra u podne, dodelom nagrade “Mrguda” za najlepšu ljubavnu priču, a takodje će biti održana i jezička tribina, na kojoj će, izmedju ostalih, govoriti dr Sunčica Denić dekan učiteljskog fakulteta u Vranju.

J.K.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *