Sve više obolelih od virusnih infekcija u Doljevcu

Miocinovic
Primarijus dr Dušica Miočinović Radovanović

Ovih dana, primetan je povećan broj pacijenata u doljevačkom Domu zdravlja. Kako kaže primarijus dr Dušica Miočinović Radovanović, pacijenti dolaze sa  kijavicom, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima,  a žale se i na kašalj.  Ona ističe da situacija u opštini Doljevac nije alarmatna, ali treba izbegavati kolektivna okupljanja, kako bi se smanjili rizici od oboljevanja.

Prema rečima primarijusa dr Dušice Miočinović Radovanović za grip je još uvek rano, ali ovih dana haraju respiratorne infekcije. Više od dvesta virusa može da izazove prehladu, a sada kada počinju hladniji dani, oni se brže šire po javnom prevozu i kolektivima.

Ove virusne infekcije su neugodne, ali bezopasne i po pravilu se same od sebe povlače bez posledica. Trenutno dosta virusa cirkuliše, zbog kojih neki imaju temperaturu, neki ne, dok je nekima zapušen nos ili samo kašlju.

Dr Miočinović savetuje, kao meru prevencije, da se redovno peru ruke, jer to znatno smanjuje šansu da se unesu štetni bacili u telo.

Kako objašnjava , pljuvačka zaražene osobe puna je virusa, a pošto u ovom periodu godine najviše vremena provodimo u zatvorenim prostorijama, infekcija se veoma brzo širi. Iz tog razloga treba da izbegavamo kontakt sa obolelima i da poradimo na jačanju imuniteta.

Generalno njen savet je da treba držiti ruke što dalje od očiju, nosa i usta. Unos svežeg voća i povrća podiže imunitet i zato treba pojačati unos ovih namirnica.

Ona je istakla da pacijenti ne smeju na svoju ruku da sami koriste lekove, pre svega antibiotike jer u tom slučaju, bez nadzora lekara stvari mogu da se iskomplikuju.

Nažalost, mnogi ljudi kod nas i dalje lako posežu za antibioticima i piju ih kao bombone, što stvara rezistenciju na te lekove.

  • Ako je neko bolestan, treba da bude na distanci od drugih da bi ih zaštitio. Potrebno je pokriti nos i usta marmicom pri kašljanju i kijanju.- kaže dr Miočinović.

I na kraju dodaje da je vakcinacija protiv gripa počela u doljevačkom Domu zdravlja od 2.oktobra. Sezonska trovalentna vakcina se preporučuje osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, pacijentima koji boluju od šećerne bolesti, imaju poremećaj  rada bubrega, kao i  osobama sa oslabljenim imunitetom. Prema njenim rečima vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje nakon davanja vakcine.

Ove godine možemo očekivati jači virus gripa, s obzirom da epidemiološki podaci pokazuju da je njegova aktivnost na visokom nivou na južnoj hemisferi, gde trenutno traje epidemija.

M.J.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *