Proverite da li ste upisani u birački spisak pred izbore 16.decembra

Povodom predstojećih vanrednih lokalnih izbora u opštini Doljevac, koji su zakazani za 16.decembar Odeljenje za opštu upravu i vanprivredne delatnosti Opštinske uprave opštine Doljevac obaveštava  građane opštine Doljevac da mogu izvršiti uvid u deo biračkog spiska za područje opštine Doljevac, za predstojeće izbore, u cilju provere ličnih podataka upisanih u birački spisak.

U obaveštenju stoji: Deo biračkog spiska koji se vodi za područje opštine Doljevac, biće izložen na uvid građanima opštine Doljevac, u zgradi sedišta opštine Doljevac, Nikole Tesle 121, u prostorijama opštinske uprave na šalteru br. 6, u vremenu od 07.00 do 15.00 časova, svakog dana osim nedelje.

Uvid u deo biračkog spiska se ostvaruje na osnovu zahteva birača i u skladu sa zakonom koji uređuje zaštitu podataka o ličnosti, a vrši se unošenjem jedinstvenog matičnog broja građanina i imena i prezimena građanina i drugih podataka koji omogućavaju automatsku pretragu podataka o biraču u jedinstvenom biračkom spisku.

Uvid u birački spisak, u skladu sa zakonom koji uređuje zaštitu podataka o ličnosti, može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana, kao i slanjem SMS poruke sa ovim podatkom na broj telefona koji se objavljuje u sredstvima javnog informisanja i na zvaničnoj internet stranici Ministarstva.

Od proglašenja izborne liste, pravo na uvid u birački spisak ima i podnosilac izborne liste ili lice koje on ovlasti u skladu sa zakonom i to na isti način i po istom postupku kao i građani.

Svaki građanin može tražiti uvid u birački spisak i podneti zahtev za upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku biračkog spiska ako on ili drugi građanin nije upisan u birački spisak ili je upisan a nema biračko pravo ili nema biračko pravo na području opštine u kojoj je upisan u birački spisak ili ako neki od podataka iz biračkog spiska nije pravilno upisan.

Od proglašenja izbornih listi, pravo na uvid i na podnošenje zahteva za izmenu biračkog spiska imaju i podnosioci izbornih listi, po istom postupku po kome to pravo imaju i građani i to u vremenu od 07,00 do 15,00 časova, svakog dana osim nedelje, uz zahtev se prilažu ovlašćenje i potrebni dokazi.

Interno raseljeno lice upisuje se u birački spisak prema mestu u kome je prijavljeno kao interno raseljeno lice i može tražiti upis, brisanje, izmenu, ispravku ili dopunu u biračkom spisku prema mestu u kome je prijavljeno kao interno raseljeno lice.

Obaveštavaju se birači, da Opštinskoj upravi opštine Doljevac, najkasnije 5 dana pre dana zaključivanja biračkog spiska mogu podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će na izborima, glasati prema mestu boravišta u zemlji.

Obaveštavaju se birači, da Opštinskoj upravi opštine Doljevac, najkasnije 5 dana pre dana zaključivanja biračkog spiska mogu podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će na izborima, glasati u inostranstvu.

Građani opštine Doljevac, kao i interno raseljena lica, koji stiču punoletstvo do 16.decembra 2018.god. mogu izvršiti uvid u birački spisak i tražiti upis, brisanje, izmenu, ispravku ili dopunu  biračkog spiska, uz prilaganje dokaza.

Zahtev za upis, brisanje, ispravku ili dopunu podnosi se pismeno Odeljenju za opštu upravu i vanprivredne delatnosti Opštinske uprave opštine Doljevac (šalter br. 6) sve do zaključenja biračkog spiska do 30.11.2018.god. do 24,00 časova. Uz zahtev se prilažu potrebni dokazi.

Odeljenje za opštu upravu i vanprivredne delatnosti Opštinske uprave opštine Doljevac, doneće rešenje po zahtevu iz stava 5. ovog javnog oglasa u roku od 24 časa od dana prijema zahteva. Na rešenje opštinske uprave podnosilac zahteva može podneti žalbu ministarstvu nadležnom za poslove uprave u roku od 24 časa od dana kada je rešenje primio. Ministarstvo nadležno za poslove uprave u roku od 48 časova donosi rešenje na žalbu iz prethodnog stava.

Protiv rešenja koje ministarstvo nadležno za poslove uprave donelo po žalbi iz stava 6. ovog oglasa može se podneti tužba Upravnom sudu u roku od 24 časa od dana kada je rešenje primljeno. Upravni sud po tužbi odlučuje u roku od 48 sati.

Po zaključenju biračkog spiska građani i podnosioci izbornih listi mogu zahtevati od ministarstva nadležnog za poslove uprave donošenje odluke o izmenama u biračkom spisku (upisu i brisanju birača iz biračkog spiska ili izmenu, ispravku i dopunu nekog podatka u biračkom spisku), najkasnije do 72 časa pre dana izbora.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *