Radnici traže prekid rada, Jura nudi bonuse za rad u vreme pandemije, reagovali sindikati

Povodom dešavanja u fabrikama Jure u Nišu i Leskovcu, u kojima radnici odbijaju da nakon dvonedeljnog prekida u radu, zbog izbijanja epidemije virusa korone, nastave posao, oglasio se i Savez Samostalnih sindikata Srbije saopštenjem na svom sajtu u kojem zahtevaju od Inspekcije rada da preduzme hitne mere kako bi se zaposleni u ovim fabrikama zaštitili od korona virusa.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović je u dopisu Ministru rada upozorio da, ako se ne preduzmu hitne mere, može doći do katastrofalnog širenja infekcije medju zaposlenima.

U dopisu koji je u ime sindikata poslao Ljubisav Orbović se kaže sledeće:

“Poštovani ministre, ovih dana smo, u više navrata, razgovarali o pritisku na radnike fabrike Jura koji rade, uprkos činjenici da nemaju zaštitnu opremu.Pod pritiskom javnosti i sindikata, menadžment fabrike je na dve nedelje oslobodio radne obaveze radnike, međutim, iako ne spadaju u fabrike čija je proizvodnja od javnog interesa, poslovodstvo je zahtevalo da zaposleni počnu da rade od 6. aprila. Podsećam vas da je organizovan prevoz do fabrike u prepunim autobusima, radnici rade na veoma malom međusobnom rastojanju, ne većem od 1m, bez zaštitne opreme.Posledica je i pojava prvih obolelih od korona virusa, što je dodatna pretnja da, ukoliko se nešto hitno ne preduzme, sledi katastrofalno širenje infekcije, jer, kao što znate, u fabrici radi više od 2 500 radnika.
Radnici su, i to Vam je poznato, danas došli na posao, ali su odbili da uđu u pogone, posle čega su dobili dopis da svi koji žele mogu da idu kući, a da ostanu samo oni koji su spremni da rade.

Stoga, tražimo, a u skladu sa uredbama Vlade republike Srbije koje se odnose na vanredno stanje i preporuka Vlade Republike Srbije koje se odnose na organizaciju rada u vanrednom stanju, da inspekcija rada, koja je u sastavu ministarstva na čijem ste čelu, hitnom intervencijom proveri na licu mesta, u pogonu, da li su radnici adekvatno zaštićeni, da li će odsustvo sa posla biti plaćeno i na koji način, odnosno da inspektori obave razgovor sa radnicima u pogonu.Takođe, tražimo da kopiju izveštaja sa podacima koje smo naveli, inspekcija dostavi i Savezu samostalnih sindikata Srbije”.

Za slučaj ovih radnika u Nišu zainteresovali su se i Udruženi sindikati Srbije, koji su predstavnike zaposlenih, pozvali na hitni sastanak sutra, nakon što im se više stotina radnika obratilo i zatražilo pomoć, informacija je koja nam je u toku večeri stigla od pojedinih zaposlenih.

Inače, podsetimo radnici prve smene u Nišu nisu jutros hteli da udju u hale i započnu posao, a popodne su im se na protestu pridružili i radnici druge smene. Ipak, kako smo saznali od pojedinih radnika ove kompanije, oko petnaestak zaposlenih prihvatilo je poziv menadžmenta da nastave sa radom, ali je ogromna većina to ipak odbila. Ne pristaju ni na ponudu, ističu da ukoliko ne žele da rade, jer strahuju za svoje zdravlje, uzmu godišnje odmore.Žele obustavu rada za sve, dok se situacija sa pandemiom u zemlji ne stabilizuje.

U posetu niškoj fabrici stigli su danas i lekari, javljaju nam radnici, kako bi procenili uslove rada i poštovanje propisanih mera prevencije, nakon čega su okupljenima rekli da moraju da rade i će proces rada biti organizovan u skladu sa potrebnom bezbednosnom procedurom. Medjutim, kako su neki radnici koji su prisustvovali protestu rekli za naš radio, nije im pojašnjeno kako bi se te bezbednosne mere poštovale u prepunim autobusima, kojima se radnici prevoze, kao i kako je moguće ostvariti distancu izmedju radnika od dva metra, kada je na pojedinim pozicijama to tehnički neizvodljivo. Brine ih i to, dodaju, što im uveliko stižu informacije od kolega da medju radnicima ima zaraženih virusom korona.

Sa štrajkom će kažu nastaviti i sutra u isto vreme, bez obzira na to što su im u toku dana, kako su nas mnogi od njih izveštavali, stizale ponude rukovodstva o novčanim nagradama onima koji pristanu da rade.

Naime, radnicima je, kako tvrde, najpre ponudjeno da za period od 6. do 30. aprila dobiju dodatnih 500 dinara bruto za svaki radni dan, što je u neto iznosu oko 320 dinara, da bi u toku večeri bili obavešteni da će oni koji rade imati još veće pogodnosti, odnosno za 15 dana rada 21 000 dinara bruto, odnosno oko 13 000 dinara neto po zaposlenom, za deset dana oko 13 000 bruto, a za pet dana rada 6 000 dinara bruto preko postojeće zarade. Kako kažu, za sada, većina je protiv.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *