Radovi na čišćenju kanala u Malošištu

Radovi na sanaciji i čišćenju kanala u centru Malošišta  počeli su pre  desetak dana. Izvođač radova je Vodoprivredno društvo  „Erozija“ iz Niša, a vrednost radova je oko dva i po milona dinara.

Ove godine, prema rečima Zorana Stanojevića predsednika MZ Malošište, radiće se jedan deo, koji je prema nekim procenama najkritičniji, ako dođe do većih padavina, a samim tim i njegovog izlivanja i ugrožavanja okolnih kuća i objekata, ali i radi zaštite zemljišta od erozije i bujica i štetnog dejstva voda.

  • Radovi na čišćenju, sanaciji  i unapređenju funkcionalnosti kanala u Malošištu počeli su pre deset do petnaest dana. Radovi su u dužini od oko 1500 metara, a izvode se od ulaza u naselje do prelaza ispod starog auto puta. – rekao je Zoran Stanojević u izjavi za radio Koprijan.

On je istakao da je će levi krak kanala u Malošištu biti saniran i očišćen tokom sledeće godine, kada budu obezbeđena sredstva, kao i deo koji se uliva u Južnu Moravu.

  • Ovo je veliki posao. U ovom delu kanala  bilo je dosta zemlje i mulja, tako da voda, usled kiša ili topljenja snega, nije mogla da otiče već se je zadržava i pretila da ugrozi okolne kuće. Međutim, prilikom radova, uklonjena je i ogromna količina raznog đubreta, pre svega plastične ambalaže, ali i drugog raznog otpada koji su nesavesni građani bacali i doprineli da kanal bude u ovako lošem stanju.- ističe predsednik MZ Malošište.

Trenutno najveći problem predstavlja smeće i otpad koji završavaju na nepropisnim mestima, jer meštani masovno bacaju smeće u kanal i na taj način prave  divlje deponije koje se stihijski šire ugrožavajući životnu sredinu, ali i funkcionalnost kanala.

  • Apelujem na građane Malošišta, da poštuju naš trud i zalaganje i ne bacaju smeće u tek očišćenom kanalu. Ljudski faktor svakodnevno doprinosi narušavanju i degradaciji ovog terena. Problem imamo i sa većom količinom raznog smeća iznad sela, pa sa svakom većom količinom kišnih padavina, bujične vode ga raznose i stvaraju ružnu sliku naše okoline, ali i dovode do toga da se smeće na nekim mestima u kanalu zadrži i dovede do toga da se voda iz kanala izlije i ugrozi okolne objekte.- kaže Stanojević.

On se nada da će, kada bude očišćen i levi krak kanala u Malošištu, proraditi ekološka svest meštana i da neće bacati smeće i ostali otpad, poput građevinskog otpada, šuta i slično i da će neće ugrožavati sredinu u kojoj žive, jer se samo na taj način mogu stvoriti uslovi za kvalitetniji način života. Zagađenje raznim đubretom  je jedan od najvećih problema, pa zato dolazi i do izlivanja ili zadržavanja vode u kanalu, a samim tim utiče i na zagađenje zemljišta i vode.

M.Jovanović/Radio Koprijan

Foto: M.Jovanović

One thought on “Radovi na čišćenju kanala u Malošištu”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *