Socijalno ugroženi Doljevčani lakše do besplatnih kilovata!

U opštini Doljevac 213 socijalno ugroženih građana ostvarilo je pravo na besplatne kilovate, a prema zvaničnim podacima, tek svaki peti socijalno ugroženi građanin Srbije koristi povoljnosti koje država daje pri plaćanju struje. Danas  na snagu stupaju izmene i dopune Uredbe o energetski ugroženom kupcu, kojim nadležni pokušavaju da najsiromašnijim građanima olakšaju procedure dobijanja besplatnih kilovata. Povećani su limiti prihoda domaćinstva za sticanje ovih olakšica, a pravo na njih imaju i podstanari. Nedavno je Ministarstvo energetike povećalo nivoe prihoda koji su postavljeni kao uslov za dobijanje povoljnosti u plaćanju električne energije.

U doljevačkoj lokalnoj samoupravi kažu da se trude da socijalno ugroženim građanima izađu u susret da ostvare ovo pravo i pomažu im oko pribavljanja dokumenata koji su im potrebni kako bi dokazali status. Međutim, kao prepreku  na putu za dobijanje besplatnih kilovata, kako kažu  nisu uslovi koje je država propisala, već neinformisanost građana.

Nadležne službe u Doljevcu ističu da status  energetski zaštićenog kupca je uslovljen ukupnim primanjima domaćinstva, brojem članova porodice i  imovnim stanjem. Takođe, za ostvarivanje ovog prava predviđeni su i limiti u potrošnji struje. Svi građani koji primaju novčanu socijalnu pomoć i dečiji dodatak olakšice za struju mogu da dobiju automatski.

Siromašni građani koji žele da dobiju besplatne kilovate moraju da pripreme određenu dokumentaciju. Potrebno je priložiti i dokaze o prebivalištu i mesečnim primanjima, uverenje za decu da su na redovnom školovanju, a za nezaposlene uverenje sa biroa za nezaposlene, zatim dokaz iz katastra iz mesta prebivališta i mesta rođenja o posedovanju nepokretnosti, kao i uverenje uprave javnih prihoda iz mesta prebivališta i iz mesta rođenja, i poslednji račun za struju.

Država je odredila limite. Za jednočlano domaćinstvo mesečno dobija 120 kilovata ukoliko prihoduje  do 14.258 dinara. Porodice sa dva ili tri člana koje ostvare status energetski ugroženog kupca,dobiće 160 kilovata, uz novčani prihod do 20.759 dinara. Za porodice sa četiri i pet članova, pripada im 200 besplatnih kilovata, granica prihoda je 27.255 dinara. Najbrojnija siromašna domaćinstva sa šest i više članova od države dobijaju po 250 kilovata, a limit njihovih prihoda je 34.275 dinara.

Spisak  energetskih zaštićenih kupaca u EPS se menja svakog meseca. EPS od lokalnih samouprava u Doljevcu  dobija imena najsiromašnijih kupaca koji imaju pravo na besplatne kilovate. Te spiskove EPS primenjuje prilikom obračuna i na osnovu toga se kupcima odobrava popust u računu za struju. Ukoliko na računu nema te povlastice, građani treba da se obrate Centru za socijalni rad u Doljevcu ili lokalnoj samoupravi u Doljevcu.

M.Jovanović/Radio Koprijan

Foto ilustracija : Infovranjanske.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *