Raspust na izmaku, nema najave novog produžetka zbog gripa

Nakon neplanskog produženja raspusta u celoj Srbiji, pa i na teritoriji opštine Doljevac, zbog epidemije gripa, koja je u drugoj polovini februara uzela maha, djaci bi trebalo da se od ponedeljka 25. februara konačno vrate u školske klupe, čime će početi drugo polugodje. Nadležni kažu da je produžetak raspusta imao efekta po pitanju suzbijanja širenja epdemije gripa, jer je intenzitet virusa sa jako visokog, poslednjih dana, pao na srednji nivo.

Medjutim, to nikako ne znači da smo na kraju epidemije, jer povratak dece u kolektive i dalje predstavlja potencijalni okidač za povećanje broja obolelih, a procene epidemiologa su da nas još oko mesec dana deli od konačnog suzbijanja ove virusne infekcije u ovoj sezoni. Epidemiolozi očekuju da bi kraj masovnom obolevanju od gripa mogao da dođe u drugoj polovini marta. Visoke spoljne temperature koje su zabeležene predhodnih dana, ističu,  ne ubijaju virus gripa, ali doprinose smanjenju mogućnosti za njegovo prenošenje.

Kako za radio Koprijan kaže direktor doljevačke Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Goran Ilić,  za sada, se ne govori o daljem produžetku školskog raspusta, tako da su svi izgledi da će od ponedeljka 25. februara nastava otpočeti  i u doljevačkoj obrazovnoj ustanovi.

Inače, kako dodaje, još uvek se ne zna na koji način će izgubljeni časovi za pet radnih dana,  koliko iznosi vanredni produžetak raspusta, biti nadoknadjeni, mada će najverovatnije preporuka nadležnog ministarstva biti da se propuštena nastava nadoknadi radnim subotama.

Podsetimo, prema podacima “Batuta”, od gripa je ove sezone umrlo tridesetak ljudi, a prijavljeno je 104.687 slučajeva obolelih u poslednjih šest nedelja.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *