Raste broj obolelih od morbila i u doljevačkom kraju

Dom zdravlja Doljevac
Dom zdravlja Doljevac

Epidemija malih boginja ne samo da ne jenjava, nego prema poslednjim informacijama eskalira. Tome u prilog govori i podatak da je u ponedeljak jedna mlada nišlijka koja je imala 21 godinu, pritom i porodilja,koja je primljena na lečenje sa kliničkom slikom malih boginja, preminula  na Infektivnoj klinici u Nišu od komplikacija izazvanih ovom bolešću, a jutros u medije stiže i podatak da je na niskoj klinici zadržana i jedna osoba sa upalom mozga, nastalom usled morbila. Na teritoriji opštine Doljevac zvanično ima 16 registrovanih slučajeva morbila, medjutim sumnja se da je broj obolelih veći od te cifre.

U ovom trenutku još nije zvanično poznato da li je kod preminule porodilje i laboratorijski bilo potvrđeno da boluje od morbila, ali je imala sve simptome ove zarazne bolesti uključujući i zapaljenje pluća. Ovo je druga žrtva morbila u Nišu, i treća u Srbiji. Na Infektivnoj klinici su potvrdili  medijima da je ova Nišlijka, koja se porodila pre oko mesec i po dana, primljena sredinom januara sa kliničkom slikom morbila, koju je dodatno zakomplikovalo zapaljenje pluća. Dete porodilje koja je preminula od morbila takođe je zaraženo malim boginjama, ali nije životno ugroženo. Trenutno je na Infektivnoj klinici zbrinuto 10 pacijenata sa komplikacijama, ali je njihovo stanje stabilno i  niko trenutno nije vitalno ugrožen.

Inače, na Dečjoj klinici u Nišu, prema dostupnim podacima, trenutno nema dece koja su na respiratoru usled teže kliničke slike izazvane morbilama, dodaju nadležni.

I na teritoriji opštine Doljevac beleži se porast broja obolelih od malih boginja. Potvrdjeno je do danas 16 slučajeva, medjutim sumnja se da je broj obolelih veći, jer je više ljudi sa simptomima koji nalikuju morbilama, upućeno na nišku Infektivnu kliniku na dalju dijagnostiku.

Kako kažu epidemiolozi, u jeku epidemije koja traje već nekoliko meseci, najugroženije su bebe koje se još ne smeju vakcinisati, kao i stariji od 30 godina.  Inače, najčešću komplikaciju bolesti – upalu pluća do sada je imalo 158 obolelih osoba, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut.

Ј.Кozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *