Šah-mat nasilju u školi u Belotincu

Lepa, drevna igra koja razvija pamćenja, istrajnost, čvrstinu karaktera, plemenitost i drugarstvo – šah, bila je tema i suština časa odeljenjskog starešine u školi u Belotincu. Naime, profesorka biologije Suzana Perić, odeljenjski starešina odeljenja VI 10 je sa svojim odeljenjem i šahovskim klubom Koprijan iz Klisure održala čas, ali na jedan drugačiji način.

Naime, da čas odeljenjskog starešine nije samo vreme,, strogoće ” i neopravdanih izostanka, učenici su imali priliku da vide igrajući šah sa pravim FIDE majstorom. Darko Mitrović majstor šahovske igre najpre je odigrao,, na slepo” partiju sa svojim kolegom Oliverom Mitrovićem, demonstrirajući svu lepotu i dramatičnost ove igre, držeći u glavi raspored svih figura i poteza sa demonstracione šahovske table, jer je tabli okrenut ledjima i ne može vizuelno da prati poteze.- Pobrali su pravi, pobednički aplauz, kaže u izjavi za Radio Koprijan profesorka Perić.

Zatim je majstor Darko odigrao simultanku na 10 tabli sa učenicima VI 10. –Osećala se detinja ustreptalost i početnika trema, ali je šahista, sem što je pratio igru sa svih 10 tabli istovremeno povlačio i moguće protivničke poteze da bi učenicima pomogao. Uzbudjenje i radost čitala se sa lica igrača i posmatrača ovog i drugih odeljenja  i kolega nastavnika. Na ovom tzv. ČOSu prijateljstvo i fer plej odneli su pobedu. ŠAH – MAT NASILJU, dodaje profesorka.

Ističe da će se sa aktivnostima, koje nisu strogo vezane za knjigu i učenje, nastaviti i dalje. U planu je, prema njenim rečima i mali humanitarni turnir, s ciljem da se nekome pomogne, ali i da se da alternativa mobilnim telefonima i drugim lošim navikama.

S.P.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *