Šarolike cene paprike “Ajvarke” na pijacama

paprikaUprkos cenama i lošoj prodaji, domaćice imaju pune ruke posla jer kako kažu za domaći ajvar nema zamene. Većina domaćica  tvrdi da domaći ajvar ništa ne može zameniti i da papriku obično kupuju krajem septembra, jer je cena niža.

Za standardnu teglu ajvara potrebno je oko dva kilograma kvalitetne mesnate paprike. I, kada se saberu troškovi za ulje, konzervans, struju koja je nedavno poskupela, ne računajući vreme i trud, tegla domaćeg namaza od pečene paprike realno košta od 260 do 350 dinara, zavisno od toga gde se nabavlja povrće.

Na dobro poznatoj pukovackoj pijaci cena popularne ajvarke danas se kretala od 35 do 40 din/kg, paprika za turšiju koštala je 45 din/kg, a tri dinara po komadu trebalo je platiti papriku za nizanje.

Ljuti feferoni su koštali od 60 do 80 din po kg, paradajz se danas prodavao po ceni od 40 din po kilogramu.

Crni luk je koštao 40, a za beli luk je trebalo izdvojiti  400 dinara za kilogram.

Na gradskoj pijaci u Nišu, cene se kreću od 50 do 60 dinara po kilogramu, na nekim mestima i do 80 dinara. Paprike na komad mogu se kupiti za 4 ili 6 dinara, u zavisnosti od veličine paprike.

Na pijaci u Leskovcu  cene su malo niže u odnosu na Niš.

Na leskovačkoj Zelenoj pijaci, paprika za ajvar se može naći  30, najviše do 50 dinara. Cene po komadu kreću se od 3 do 7 dinara.

Prodavci na ovim pijacama ističu da ponuda povrća za zimnicu nikada nije bila bogatija, ali nažalost cene im ne idu na ruku. Kako kažu i prodaja je mnogo lošija u odnosu na prošlu godinu.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *