Savez za Srbiju bojkotuje izbore u Doljevcu

Savez za Srbiju (SzS) saopštio je da će bojkotovati vanredne izbore u Kuli, Kladovu i Doljevcu, koje su u tom bloku nazvali “veštački izazvanim” i “nezakonito raspisanim” i najavili da će od Ustavnog suda zahtevati ocenu o njihovoj ustavnosti i zakonitosti, kao i privremenu meru obustavljanja svih predizbornih radnji.

“Ni u jednoj od ove tri opštine nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi za raspuštanje lokalnih skupština, a time i raspisivanje izbora. U Doljevcu nije prošao zakonski rok od mesec dana otkako je predsednik opštine podneo ostavku, a da novi nije izabran, dok u Kuli i Kladovu ostavke predsednika nisu čak ni konstantovane na skupštinskim sednicama, već su odbornici o tome saznali iz medija”, navodi se u saopštenju.

Po navodima SzS, nije poštovana ni obavezna zakonska odredba o izboru novog predsednika opštine i sednica sa tim dnevnim redom nije sazvana ni i u jednoj od te tri lokalne samouprave, “iako u sve tri ove opštine Srpska napredna stranka ima apsolutnu većinu”.

“Uprkos ovom grubom kršenju zakona, izbori su raspisani, čime je ozvaničen početak sistemskog uništavanja lokalnih samouprava od centralne vlasti, odnosno jednog čoveka. SzS neće učestvovati u prljavoj igri režima kojom Kulu, Kladovo i Doljevac zloupotrebljava kao pokaznu vežbu dirigovanja izbora i pokoravanja birača”, dodaje se u saopštenju.

Predlog o oceni ustavnosti i zakonitosti Ustavnom sudu podneće narodni poslanici stranaka i pokreta koji čine SzS, a taj savez najavljuje da će pozvati i ostale opozicione poslanike da se pridruže inicijativi.

FOTO N1

Izvor: Beta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *