Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova: Ne palite vatru na otvorenom

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apeluje još jednom na sve građane da ne spalјuju travu i nisko rastinje na otvorenim prostorima i da ne lože vatru u šumi i po obodima šuma, zbog opasnosti širenja požara koje može da ugrozi živote građana i da nanese velike materijalne štete.

Samo u toku juna i jula meseca ove godine evidentirano je 4.982 vanredna događaja, od kojih su najbrojniji požari, kojih je bilo 3.836. Od ukupnog broja požara 2.884 su nastali na otvorenom prostoru.

Rast broja intervencija zabeležen je i na teritoriji opštine Doljevac, kako saznajemo. Ne prodje dan, a da nema bar nekoliko požara.

U narednom periodu očekuju se duži sušni period bez padavina sa visokim temperaturama, koji pogoduju nastanku požara na otvorenom prostoru i njegovom brzom širenju.

Iz Sektora za vanredne situacije podsećaju građane da je odredbama Zakona o zaštiti od požara zabranjeno spalјivanje trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru i ostataka strnih useva, i da je za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Ovim zakonom zabranjeno je, napominju, loženje vatre u šumi i na udalјenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

Sektor za vanredne situacije će i u narednom periodu, naglašavaju, zajedno sa drugim linijama rada MUP-a, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, nastaviti aktivnost pojačanog nadzora i obilaska terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilјu smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti naših građana.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *