Siromaštvo i isključenost iz društva najveći problemi doljevačkih invalida

Siromaštvo, nezaposlenost i isključenost iz društva glavni su problemi osoba sa invaliditetom danas, kažu u Udruženju invalida Živeti spravno iz Doljevca, a povodom Medjunarodnog dana osoba sa invaliditetom koji se obeležava 03. decembra.

Naime, kako u razgovoru za Radio Koprijan kaže sekretarka ovog udruženja Dragana Božić 15 odsto stanovništva planete ima neku vrstu invaliditeta, a godinama ih muče manje više isti socio-ekonomski problemi.

Ona dodaje da se njihovo udruženje trudi da, u skladu sa svojim mogućnostima pomogne invalidima da se uključe u širu društvenu zajednicu, kao u ostvarivanju prava koja, na osnovu bolesti, imaju.

Ovaj dan su članovi obeležili simbolično, okupljanjem u prostorijama udruženja, a za predstojeći vikend planiraju niz aktivnosti u saradnji sa doljevačkom Javnom bibliotekom i Crvenim krstom. Udruženje invalida Živeti uspravno broji oko stotinask članova iz svih sela u opštini Doljevac.

Inače, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. Taj dan je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju.

Generalne skupštine UN je u  decembru 2006. godine usvojila  Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom.  Republika Srbija je 2009. godine ratifikovala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom s pratećim Opcionim protokolom uz konvenciju. Ovim dokumentom potvrđena je univerzalnost i nedeljivost svih ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i potreba da se osobama sa invaliditetom garantuje puno uživanje svih prava i sloboda, bez diskriminacije.

Širom sveta, osobe sa invaliditetom se suočavaju sa brojnim  barijerama koje ih isključuju iz punog i efikasnog učestvovanja u društvenim tokovima. Oni se suočavaju sa nejednakim mogućnostima u pogledu obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *