Škola u Doljevcu objavila preliminarne rezultate male mature

Goran Ilić, direktor OŠ "Vuk Karadžić" u Doljevcu
Goran Ilić, direktor OŠ “Vuk Karadžić” u Doljevcu

Osnovna škola  „Vuk Karadžić“ u Doljevcu objavila je  liste s preliminarnim podacima o uspehu učenika na završnom ispitu. Kako su objavljeni tek preliminarni rezultati, na koje učenici imaju pravo žalbe školskoj i okružnoj komisiji, još nije moguće izračunati u kojoj meri je uspeh ovogodišnjih malih maturanata bolji nego kod prethodne generacije.

Ipak, na uzorku od nekoliko osnovnih škola pokazalo se da su učenici zadržali ili čak povećali broj bodova na kombinovanom testu, a više su osvojili i iz srpskog i matematike.

Prema rečima  direkora škole u Doljevcu, Gorana Ilića, roditelji i učenici danas su podneli oko petnaestak žalbi školskoj komisiji, zbog sumnje da je došlo do greške prilikom pregledavanja i bodovanja završnih testova. Komisija će  poslepodne odlučivati o podnetim prigovorima, a ukoliko nisu zadovoljni njihovim odgovorom mogu se, sutra žaliti okružnoj komisiji.

Kako kaže Ilić, prilikom podnošenja žalbe sprocedura je sledeća: roditelji uvereni da postoje greške u bodovanju đačkog rada na završnom ispitu moraju da napišu i predaju žalbu za određeni test, za koji smatraju da je sporan. Ukoliko misle da su se ocenjivačima potkrale greške na sva tri testa, moraju da podnesu prigovor za svaki test ponaosob, i to prvo komisiji osnovne škole. Školska komisija je  u obavezi da odgovor na žalbu izda istog dana. Ako i posle toga budu uvereni da su zaslužili više bodova, sutra, 20. juna, mogu da podnesu žalbu okružnoj komisiji,  od 8 do 16 časova. A odluka okružne upisne komisije je konačna.

Konačni rezultati završnog ispita bili objavljeni u petak, 23. juna.

Tokom vikenda, 24. i 25. juna, učenici će popunjavati liste želja u osnovnim školama, objavljivanje zvanične liste želja zakazano je za 30. jun, a zvanični rezultati raspodele učenika po srednjim školama biće objavljeni 3. jula.

Učenici će se upisivati u srednje škole 4. i 5. jula.

 

M.J.

2 thoughts on “Škola u Doljevcu objavila preliminarne rezultate male mature”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *