Biciklisti oprez!

bicilistiLetnji i topli  dani pred nama izmamili su sve više biciklista, a biće ih narednom periodu još više. Kako smatraju u policiji, ovo je veoma ozbiljan problem po pitanju bezbednosti u saobraćaju, pa apeluje i na vozače i na bicikliste da budu pažljivi kako sa naših puteva ne bismo slušali loše vesti.

Mnogi vozači smatraju da biciklistima nije mesto na putu. Sa druge strane, biciklisti bi najviše voleli da imaju dovoljno staza na kojima mogu bezbedno da voze i da ne razmišljaju hoće li ih neko vozilo zakačiti retrovizorom.

Nažalost, situacija je veoma loša – nema staza, putevi nisu dovoljno široki, vrebaju udarne rupe i šahtovi, vozači su nervozni.  Tim povodom policija je izdala saopštenje za povećanje bezbednosti biciklista u saobraćaju.

Kako se navodi u saopštenju, dostavljenom našoj redakciji, radi povećanja stepena sigurnosti biciklista, kao jedne od najranjivijih grupa učesnika, apeluju  na njih posebno u predstojećem periodu zbog povećane frekvencije saobraćaja da dosledno poštuju pravila saobraćaja i saobraćajne propise, a u prvom redu da se kreću biciklističkim stazama ili trakama, a u protivnom što bliže desnom rubu kolovoza,  ukoliko se kreću u grupi dva ili više biciklista, obavezno kreću jedan iza drugoga, na biciklu moraju  uvekda  imaju ispravnu svetlosnu signalizaciju i da je koriste,tokom noći ili pri smanjenoj vidljivosti nose reflektujući prsluk i odeću svetlijih boja, ne upravljaju biciklom pod dejstvom alkohola, prilikom vožnje obavezno koriste zaštitnu kacigu i da dete do svoje 12 godine ne sme samostalno upravljati biciklom na putu.

Obaveštavaju građane da po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, ako dete učini prekršaj o bezbednosti saobraćaja na putevima kazniće se novčanom kaznom propisanom za učinjeni prekršaj roditelj, usvojilac, osnosno  staralac deteta, kao da je sam učinio prekršaj, ukoliko je prekršaj učinjen zbog propuštanja dužnog nadzora.

 

 

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *