Slavimo Sretenje

Vernici Srpske Pravoslavne crkve, ali i svi stanovnici naše zemlje danas obeležavaju značajan praznik, Sretenje Gospodnje.

U bogoslužbenom kalendaru ovaj praznik obeležava se crvenim slovom od 4. veka nove ere, a od 2002. godine u Srbiji se slavi kao Dan državnosti, tako da je značaj ovog verskog i državnog raznika za naš narod višestruka.

Praznik Dan državnosti Srbije slavi se dva dana, 15. i 16. februara, u znak sećanja na dva značajna istorijska datuma, a poklapa se sa verskim praznikom Sretenje Gospodnje.

Upravo na ovaj dan 1804. godine, srpski ustanici su na Zboru u Orašcu doneli odluku da pokrenu Prvi srpski ustanak sa Karađorđem na čelu.Prvi srpski ustanak je bio ustanak Srba u Beogradskom pašaluku i okolnih šest nahija protiv Turaka, a otpočeo je kao pobuna protiv dahija.

Ovaj događaj prethodio je Drugom srpskom ustanku 1815, koji je doveo do stvaranja Kneževine Srbije.

Istog toga dana, 1835. godine u Kragujevcu je donet prvi ustav Srbije, jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih ustava tog doba – Sretenjski ustav.

Inače, Sretenje Gospodnje je od suštinske važnosti i za hrišćanstvo u celini jer ukazuje na prvi susret Spasitelja Isusa Hrista sa ljudima. Bogorodica je Hrista 40 dana nakon rođenja donela u hram da ga posveti Bogu. To je čuo car Irod i naredio da ga ubiju, pa je stradalo 14.000 muških beba. 15. februara ga slave pravoslavni vernici u Srbiji, Rusiji i u zemljama u kojima se Božić slavi 7. januara.

Izvor: DanuBeogradu  Foto: Edukacija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *