Slike Petre Mladenović pred ljubiteljima likovne umetnosti u Doljevcu

Pred ljubiteljima  likovne umetnosti u našem kraju od danas, pa u narednih desetak dana biće dvadesetak slika mlade umetnice, trinaestogodišnje, Petre Mladenović  iz D. Bunibroda kod Leskovca. Svi koji posete hol doljevačke Javne biblioteke imaće prilike da pogledaju radove nastale u prethodnom periodu, kao i dva ulja na platnu naslikana tokom Likovne kolonije u Orljanu, čiji je Petra bila učesnik pre dve godine. Otvaranju izložbe prisustvovali su i akademski slikari Bata Andjelković iz Vučja, inače dugogodišnji mentor ove mlade slikarke i Buda Cvetković iz Niša.  Slike sa ove izložbe do nedavno su bile izložene i u niškom Domu Vojske, a postavka njenih radova nalazi se i u Vučju u okviru manifestacije „Porečjansko leto“.

Ljubav ka slikanju, kaže Petra u izjavi za Radio Koprijan, pokazala je vrlo rano, a njen talenat brzo bio je prepoznat.- Sve je počelo kroz igru i zabavu,  kroz prikaze crtanih junaka, a kasnije kada je sve to postalo mnogo ozbiljnije počela sam da radim i ulja na platnu i sada uglavnom slikam pejzaže, mrtvu prirodu i portrete.

U oblikovanju slikarskog talenta ove mlade umetnice već dugo godina učestvuje i akademski slikar Bata Andjelković, koji je na otvaranju izložbe rekao da mu je bila izuzetna čast kada su ga Petrini roditelji pozvali da radi sa njom na razvoju slikarskog talenta. –Ova izložba pokazuje njen veliki potencijal i raznolikost njenog opusa. Petra je, inače neko ko se najradnije bavi  paletom, četkom, bojom, dubinom slike, a ne telefonima i kompjuterima, kao njeni vršnjaci, što znači da je odabrala drugačiji put u odrastanju, trnovit put, ali put koji će ostaviti trag, ističe Andjelković.

Petra slika već punih deset, a tokom tog perioda izlagala je svoja dela na velikom broju izložbi, što kolektivnih, što samostalnih. Njene slike stigle su i do Pariza. Petra je član Multimedijalnog udruženja umetnika „Car Konstantin“ iz Niša,  a pored kolonije u Orljanu bila je učesnik i likovnih kolonija „Čemernik“ i „Staro Lebane“, što joj je, kako napominje, od velikog značaja za sticanje dodatnih znanja  i usavršavanje veštine kroz rad sa istaknutim slikarima iz zemlje i inostranstva.

Izložbu je, inače moguće pogledati svakog radnog dana od 7 do 15 časova.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *