Smanjuje se broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u opštini Doljevac

Od prvog marta, podsećaju iz Poljoprivredne stručne službe, od 30.aprila teče rok za registraciju poljoprivrednih gazdinstava. Podsetimo, u Registar se upisuje poljoprivredno gazdinstvo sa najmanje 0,5 hektara poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Republike Srbije, na kome privredno društvo, zemljoradnička zadruga, drugo pravno lice kao što je ustanova, škola, manastir, crkva i druga organizacija, preduzetnik i poljoprivrednik – fizičko lice, obavljaju poljoprivrednu proizvodnju. U opštini Doljevac poslednjih nekoliko godina beleži se trend smanjenja broja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, ali se povećava učešće mladih poljoprivrednika u njihovom ukupnom broju.

Inače, pomoć poljoprivrednicima pri popunjavanju zahteva za registraciju ili preregistraciju poljoprivrednih gazdinstava i dalje pružaju nadležne službe u doljevačkoj lokalnoj samoupravi, te se svi kojima je ova vrsta pomoći potrebna mogu obratiti službenicima u zgradi opštine na šalteru broj pet u prizemlju. Inače, kako kažu u Poljoprivrednoj službi u Doljevcu, u našoj opštini ima oko 4.500 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, mada je poslednjih godina zabeleženo smanjenje njihovog broja, jer su subvencije koje se mogu dobiti sve manje. Ali, ističu, medju gazdinstvima koja se registruju prvi put uglavnom se pojavljaju mladi poljoprivredni proizvodjači, koji su vrlo često zainteresovani za voćarsku proizvodnju.

Dodajmo i to da je upis poljoprivrednog gazdinstva u Registar dobrovoljan, a upis i prijava promene podataka u Registru vrši se na osnovu zahteva nosioca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, odnosno ovlašćenog lica u poljoprivrednom gazdinstvu. Zahtev za upis podnosi se područnoj jedinici Uprave, prema sedištu pravnog lica, preduzetnika, odnosno prebivalištu poljoprivrednika koji je nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

Iz PSS podsećaju da se prilikom obnove  registracije, nadležnim službama dostavljaju svi podaci koji su promenjeni u odnosu na stanje u Registru, a obavezno o poljoprivrednim kulturama na zemljištu koje se odnose na tekuću godinu, vrsti životinja i broju gazdinstva na kojima se životinje drže ili uzgajaju ili promeni zemljišnog poseda i osnova korišćenja zemljišta.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *