Sve izvesniji produžetak mini raspusta za Sretenje, da je povećan broj zaražene dece potvrdjuju i u Osnovnoj školi i u Domu zdravlja

Povećanje broja dece zaražene koronom na nivou zemlje sve češće pokreće priču o produženju mini raspusta koji je planiran za Sretenje. Naime, zbog Dana državnosti, koji se praznuje na Sretenje, đaci već imaju dva neradna dana 15. i 16. februar. Pošto su to utorak i sreda, školskim kalendarom je ranije predviđeno da im se doda i ponedeljak 14. februar, a sada će, verovatno, odmor biti produžen i na četvrtak i petak. Po tom planu, učenici će biti slobodni od subote 12. februara, a u klupe će se vratiti u ponedeljak 21. februara. Tako će, sa dva vikenda, dobiti devet neradnih dana, što će, smatraju nadležni, biti od pomoći u saniranju epidemiološke situacije.

Da problema ima u odvijanju nastave potrvdjuju i u ovdašnjoj OŠ „Vuk Karadžić“. Povećan broj nastavnika koji zbog korone ne rade i problemi u pronalaženju zamena, jer je situacija manje-više u svim školama ista, glavna su smetnja u odvijanju nastave, ali se kako kažu u upravi škole i u takvim okolnostima nekako snalaze. Dodaju da trenutno imaju oko pedesetak djaka koji ne dolaze u školu, od tog broja manje obolelih, a više dece koja su u izolaciji zbog roditelja. Ipak, to je broj koji se uklapa u trend porasta odsustvovanja djaka iz škole zbog epidemije.

Da se, shodno kretanjima na nacionalnom nivou, i na teritoriji opštine Doljevac povećava broj obolele dece školskog uzrasta potvrdjuju i u doljevačkom Domu zdravlja, na odeljenju pedijatrije, ali, kako naglašavaju, u pitanju su blage kliničke slike slične prehladi. Naime, kako u izjavi za Radio Koprijan kaže dr Miloš Bogoslović, pedijatar, svako drugo testirano dete je pozitivno na kovid. Juče je recimo od desetoro testiranih u smeni petoro bilo pozitivno. Od simptoma koji se najčešće javljaju ističe bol u grlu i curenje iz nosa, a pored toga i glavobolju, temperaturu. Po njegovom mišljenju, shodno simptomima koji se detektuju kod dece, dominantan soj korone u ovom trenutku je omikron.

Inače, odluku o tome kako će deca ići u školu tokom naredne nedelje, doneće danas Tim za škole, a saopštiće je sutra. Prema trenutnim, doduše nezvaničnim informacijama, i sledeće nedelje se po tom pitanju ništa neće promeniti, ali je sve izvesnija opcija da će treća nedelja februara biti neradna.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *