Utihnule sirene vozova u Dobriču

Rekonstrukcija pruge Niš-Brestovac obustavila je i onako proredjen železnički saobraćaj ka Prokuplju i dalje ka Kuršumliji i Merdaru, te tako prvi put od 1925. godine na ovoj deonici nema vozova.

Uslovi za uspostavljanje putničkog železničkog saobraćaja dolinom Toplice i Kosanice, kažu nadležni, biće stvoreni kada budu završeni radovi na deonici pruge od Niša do Doljevca, u okviru modernizacije i rekonstrukcije pruge Niš–Brestovac, a koja je i deo pruge Niš–Merdare.

Saobraćajnica od Doljevca do Merdara, duga  88 kilometara i ranije je bila kandidat za ukidanje linije iz ekonomskih razloga, kako su tada u Železnicama obrazlagali tu odluku, ali je tada na sastanku predsednika svih topličkih opština zauzet stav da bi to bilo, kako je rečeno, pogubno za Toplicu i stanovnike ovog kraja, pa se od ukidanja voza odustalo. Žitelji ovog kraja tako su dobili mogućnost da i dalje koriste brz i jeftin prevoz.

Ipak, dodatni problemi su skratili ovu liniju. Naime, od pre dve godine zbog poplava i oštećenja dela pruge vozovi nisu bili u mogućnosti da saobraćaju do Merdara, već samo do Prokuplja. Sada nema ni te skraćene linije.

S druge strane, u skladu sa mogućnostima teretni saobraćaj se i ovde, na delu do Prokuplja, nesmetano odvija, a u skladu sa zahtevima operatora i potrebama privrede, po dinamici utvrđenoj pre početka radova na pruzi Niš–Doljevac– Brestovac koja je predvidela i pauze u radovima predviđene za propuštanje teretnih vozova. Inače rok za završetak radova na deonici Niš- Brestovac je jun 2023. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *