Sve mlađi pale prvu cigaretu

pusenje
foto ilustracija

Prvu cigaretu srednjoškolci u Srbiji zapale u uzrastu između 13 i 15 godina, puše u proseku pola paklice dnevno i mesečno na cigarete troše između dve i 10 hiljada dinara, pokazalo je istraživanje srednjoškolaca od 15 do 19 godina o pušenju, povodiom Svetskog dana borbe protiv duvanskog dima, 31. maja. To istraživanje, rađeno za potrebe fondacije Hemofarm i sajta www.bezduvana.rs koji okuplja zajednicu onih koji žele da se odviknu od duvana, pokazalo je i da srednjoškolci u Srbiji novac za cigarete uglavnom dobijaju od roditelja, kao i da ih pušenje asocira na relaksaciju i opuštanje, pišu Večernje Novosti.

Istraživanje je pokazalo i da najveći podsticaj za posezanje za prvom cigaretom dolazi od vršnjaka, ali posredno i od porodice u kojoj ima pušača.

Većina ispitanika je navela i da su njihovi najbliži prijatelji pušači i da vršnjaci imaju presudan uticaj na njih, kao i da su mesta na kojima najčešće puše su škola i tokom izlaska sa društvom.

Prema rezultatima istraživanja, mladi samo pušenje ne vide kao bolest zavisnosti i nemaju ni želju ni potrebu da ostave pušenje, a većina ispitanika smatra i da je mesec dana realan period za odvikavanje od duvana.

Kao glavnu poteškoću prilikom ostavljanja cigareta mladi navode okruženje, odnosno vršnjake i članove porodice, koje uglavnom čine pušači, a asocijacija na ostavljanje cigareta su im tablete, flasteri, elektronske cigarete, savetovališta i knjige.

Istraživanje je pokazalo da su srednjoškolci uzrasta od 15 do 19 godina vrlo dobro informisani o štetnim posledicama pušenja i kao takve su prepoznati, kašalj, glavobolja, smanjenje kondicije, žuti zubi, nokti i koža, ubrzavanje starenja, rak pluća, jezika i grla.

Prema rečima dr Časlava Miladinovića iz doljevačkog Doma zdravlja, visoka ucestalost pušenja i izloženost duvanskom dimu dvode do brojnih posledica po zdravlje, kao što su bolesti srca i krvnih sudova, maligna oboljenja, astma, a posebno teške posledice na bebu, dodao je, može ostaviti pušenje u trudnoći.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dr Časlav Miladinović, foto arhiva

U saopštenju se ističe i da broj pušača u Srbiji, pa tako ni pušača među mladima do 19 godina, nije precizno utvrđen, jer nema registra za evidentiranje aktivnih pušača i podseća da je globalno istraživanje koje je pre tri godine sproveo Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” utvrdilo je da je od 10 učenika starijih razreda osnovne škole jedan pušač.

Istraživanje “Stavovi srednjoškolaca o pušenju i cigaretama” rađeno je u Beogradu, Novom Sadu i u Nišu, metodom fokus grupa u kojima su učestvovali srednjoškolci koji su pušači.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *