Sve više doljevačke omladine želi da volontira

Volontiranje je u poslednje vreme u našoj zemlji, pa i na teritoriji opštine Doljevac, sve popularnije naročito medju mladima, čemu u prilog svedoče i podaci doljevačkog Crvenog krsta, prema kojima se iz godine u godinu povećava broj interesenata koji žele da na ovaj način daju svoj doprinos društvu. Volonteri iz naše opštine, kako oni mladji, okupljeni u Omladinskoj terensku jedinici, tako i oni stariji i iskusniji, vrlo su aktivni i učestvuju u svim akcijama Crvenog krsta, od brige za stare i iznemogle stanovnike naše opštine do raznih edukativnih radionica koje organizuju za školarce.

Svako ko želi može da se javi opštinskoj organizaciji Crvenog krsta i da se uključi u njihove aktivnosti, jer se prijem članova vrši tokom cele godine.

Svoja iskustva doljevački volonteri često razmenjuju i sa aktivistima iz drugih opštinskih organizacija Crvenog krsta, a dobra prilika za to bilo je i okupljanje u Doljevcu tokom vikenda, a povodom Medjunarodnog dana volontera, 05.decembra.

Inače, volonterski rad predstavlja svesno poklanjanje vremena, veština, znanja i energije za dobrobit drugih ljudi i zajednice, bez materijalne nadoknade. Volonter može bez ograničenja da bude svako – volonteri su osobe poput nas samih, to su osobe koje dobrovoljno pružaju direktnu neplaćenu uslugu jednoj ili više osoba.

Volontiranje, osim što rešava probleme, takođe i izgrađuje ličnost onih koji volontiraju, podstiče one sa margine jednako kao i one koji rade i ostvaruju profit, pomaže društvu da se uputi u humanijem smeru razvoja i solidarnosti. Crveni krst Srbije uključuje u svoj rad 60.000 volontera. Od tog broja 60 % čine mlađi do 30 godina, 20% su stariji volonteri, a 20% volontera je srednjih godina.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *