Tradicionalno plivanje za Časni krst na J.Moravi kod Čečine, pobednik Siniša Smiljković iz Pukovca

Tradicionalno plivanje za Časni krst na Bogojavljenje praksa je koja se ustalila i kod nas nekoliko godina unazad. Hrabrih i verujućih ljudi svake godine je sve više. Ove godine njih 12. Najbrži medju njima bio je Siniša Smiljković iz Pukovca, drugi Igor Karimanović iz Čečine, a treći Aleksandar Zdravković iz Orljana.

U Južnoj Moravi danas su pored trojice prvoplasiranih plivali i Tomica Kulić iz Orljana, Aleksandar Miljković iz Knežice, Lazar Cekić iz Malošišta, Andrija Ristić iz Draškovca, Filip Vanić iz Kočana, Nemanja Randjelović iz Studenca, Milan Stojković iz Draškovca, Marjan Ilić iz Kočana i Predrag Škrabl iz Doljevca.

Pobednik Siniša Smiljković drugu godinu zaredom pliva za Časni krst na Bogojavljenje, a nakon prošlogodišnjeg trećeg mesta, sada je, kako kaže, snagom vere i velikom željom, prvi doplivao do krsta. – Sportski živim oduvek i bilo je logično da se prijavim za bogojavljensko plivanje. Daće Bog da se vidimo i narednih godina. Očekujte me. Nije bilo hladno kao ranijih godina, ali bolje je kad je obrnuto, kad je napolju hladno, onda je u vodi toplije.

Treći put, može se reći već tradicionalno, na starom mestu na Bogojavljenje tu je i Tomica Kulić iz Orljana.-Dok mogu hoću da plivam. Ja sam prepoznao još pre nekoliko godina značaj ovog dogadjaja i baš je lepo što prerasta u jednu pravu manifestaciju, u skladu sa običajima i nadam se da će dugo trajati. Bog se javi!

Organizatori dogadjaja bili su MZ Čečina i Eko Koprijan iz Klisure, uz blagoslov paroha kočanskog, oca Bratislava, a uz saradnju svih službi koje su se pobrinule da dogadjaj protekne bez problema, policije, Doma zdravlja i vatrogasne ekipe. Časni krst, za koji se danas plivalo, napravio je Dragan Stojanović iz Čečine.

Inače, ovo bogojavljensko plivanje tradicija je koja u našem narodu postoji odavno. Simbolizuje ritualno spiranje grehova. Danas se završavaju i takozvani nekršteni dani, te je zato, kako kažu etnolozi, a prema verovanju našeg naroda, dobro probiti led i okupati se u reci, u cilju pročišćenja. Takodje postoji verovanje da se uoči ovog praznika nebo otvara, pa ako se sačeka taj trenutak možete zamisliti želju, koja će se sigurno ispuniti.

Ovaj praznik, koji se još zove i Vodice, bogat je običajima. Čeljad su se od davnina na ovaj dan pojila nenačetom vodom, koja se kasnije čuvala za lek. Veruje se da će godina biti rodna ako na današnji dan padne sneg, a takodje postoji i verovanje da se ovoga dana voda pretvara u vino, pa se zato doliva u burad s vinom. Domaćice u našem kraju, dan ranije, na Krstovdan, kuvaju pihtije, koje se načinju na Bogojavljenje.

 J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *