Tužna Južna Morava

IMG_0679Odred izviđača “Zavičaj 1093” iz Vranja, koje je prošle godine organizovalo spust niz ovu reku upozorava resorne institucije i 34 lokalne samouprave u slivu Južne Morave da je ova najduža reka pretvorena u pravu deponiju. Izviđači su tada rafting čamcem od Bujanovačke petlje do Varvarina, prošavši pritom i kroz opštinu Doljevac, za ukupno 10 regatnih dana, prevalili 232 kilometra i zatekli su šokantan prizor. Kako za radio Koprijan kaže Jovan Kocevski starešina regate, Južna Morava je na više mesta ugrožena zbog komunalnog i drugog otpada i zbog ljudskog nemara.

-U gornjem toku najpisutniji je komunalni otpad, kao i veliki broj prepreka, kojih u ovom delu ima oko 30-tak, nastalih usled uskog vodotoka, pa vrlo često dolazi do začepljenja. Na srednjem toku primetna je slaba pošumljenost obalnog dela, kao  i intenzivno eksploatisanje peska i šljunka, a ništa manje zanemarljiv nije ni podatak je zabeležena  ogromna količina poljoprivrednog otpada.Treću deonicu, na potezu od Niša prema Varvarinu karakteriše to da matice gotovo   nema, pa Južna Morava liči na jedno veliko jezero, ističe Kocevski.

bottles-87342_640Fotografije sa spusta ove izviđačke regate poslate su svim nadležnim institucijama, uključujući i opštine koz kroje ova reka prolazi, a u planu je, dodaje starešina regate, i potpisivanje Memoranduma u Vranju, Leskovcu i Nišu 3. 6. i 7.marta, s ciljem okupljanja svih onih koji su zainteresovani da se ova reka spasi, poput nadležnih ministarstava, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *