U Doljevcu 4 liste učestvuju na lokalnim izborima

Parlamentarni i predsednički  izbori u Srbiji održavaju se 3. aprila, a istog dana biće održani  i lokalni izbori u Doljevcu i još nekoliko opština kao i u Beogradu.

Izborne liste je za parlamentarne izbore utvrdila je RIK. Birači će na vanrednim parlamentarnim izborima moći da glasaju za 19 lista, za osam predsedničkih kandidata, a Republička izborna komisija dužna je da zvanične rezultate saopšti najkasnije do 7. aprila u 20 časova.

Brojevi su određeni prema redosledu predaje potpisa i liste kandidata na izborima za parlament.

Slična situacija je u opštini Doljevac gde su liste predale četiri stranke i čiji su redni brojevi utvrđeni po redosledu predaje.

Tako će 13.939 građana opštine Doljevac sa pravom glasa birati budući opštinski saziv.

Pod rednim brojem 1 je stranka SNS- Aleksandar Vučić- zajedno možemo sve koja na listi ima 37 kandidata za odbornike.

Pod rednim brojem 2 je stranka Jedinstvena Srbija- Dragan Marković Palma- Domaćinski  koja na predložila kandidate za 33 odbornička mesta.

Pod rednim brojem 3 je stranka SPS- Ivica Dačić- premijer Srbije i koja je predala listu sa 37 kandidata za skupštinski saziv.

Pod rednim broje 4 je SRS- Dr Vojislav Šešelj- Srpska radikalna stranka koja na listi ima 14 kandidata za budući saziv SO Doljevac.

Građani opštine Doljevac moći svoje pravo glasa da iskoriste na 37 biračkih mesta, a koja će biti otvorena od 7 do 20 sati.

Podsetimo, noćas je počela predizborna tišina koja će trajati do nedelje 3. aprila u 20 sati, kada se zatvaraju biračka mesta.

Tokom izborne tišine zabranjeni su je izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mestima i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Prema odredbama Zakona o predizbornoj tišini, koje se odnose i na lokalne izbore, predstavnici stranaka, koalicija i grupa građana u periodu dok traje izborna tišina moraju da obustave izbornu propagandu preko sredstava javnog informisanja kao i organizaciju i održavanje javnih skupova, a zabranjeno je i objavljivanje procene rezultata izbora, slanje poruka biračima, isticanje simbola podnosilaca izbornih lista, odnosno političkih stranka, koalicija, grupa građana i postavljanje propagandnog materijala na biračkom mestu i razdaljini manjoj od 50 metara od birališta.

Na sam dan glasanja, u nedelju 3.aprila od 7.00 do 20.00 dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihovih izjava. Izborna tišina treba da obezbedi građanima da se sve poruke i obećanja slegnu kako bi bez dodatnih pritisaka, razmislili i doneli odluku o tome za koga će glasati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *