U ponoć počinje predizborna tišina

U Srbiji u ponoć počinje izborna tišina uoči parlamentarnih, predsedničkih i lokalnih izbora, koja će trajati do nedelje 3. aprila u 20 sati, kada se zatvaraju biračka mesta.

Tokom izborne tišine zabranjeni su je izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mestima i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Prema odredbama Zakona o predizbornoj tišini, koje se odnose i na lokalne izbore, predstavnici stranaka, koalicija i grupa građana u periodu dok traje izborna tišina moraju da obustave izbornu propagandu preko sredstava javnog informisanja kao i organizaciju i održavanje javnih skupova, a zabranjeno je i objavljivanje procene rezultata izbora, slanje poruka biračima, isticanje simbola podnosilaca izbornih lista, odnosno političkih stranka, koalicija, grupa građana i postavljanje propagandnog materijala na biračkom mestu i razdaljini manjoj od 50 metara od birališta.

Na sam dan glasanja, u nedelju 3.aprila od 7.00 do 20.00 dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihovih izjava. Izborna tišina treba da obezbedi građanima da se sve poruke i obećanja slegnu kako bi bez dodatnih pritisaka, razmislili i doneli odluku o tome za koga će glasati.

Birači će na vanrednim parlamentarnim izborima moći da glasaju za 19 lista, za osam predsedničkih kandidata, a Republička izborna komisija dužna je da zvanične rezultate saopšti najkasnije do 7. aprila u 20 časova.

Građani opštine Doljevac glasaće na ukupno 37 biračkih mesta, a što se tiče lokalnih izbora 4 stranke predale su  liste za budući opštinski saziv.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *