U Doljevcu nema gripa

Epidemije gripa u Doljevcu za sada nema, ali se očekuje posle praznika kažu u Domu zdravlja. U porastu je broj obolelih od respiratornih infekcija što je i uobičajeno za ovo doba godine, rekla je primarijus dr Dušica Miočinović Radovanović. Ona je istakla da je povećan broj dece na odeljenju pedijatrije koja  se javljaju najčešće zbog respiratirnih infekcija. Kako je istakla, najbolja preventiva gripu je vakcinacija.

  • Na teritoriji opštine Doljevac trenutno nema gripa, ali posle novogodišnjih i božićnih praznika kao i povratka dece u školske klupe možemo očekivati porast broja obolelih. Vakcina protiv gripa i uzimanje vitamina C, uz adekvatno oblačenje i često provetravanje prostorija u kojima se boravi najbolja su preventiva- kaže dr Dušica Miočionović.

Prema njenim rečima ako se ipak oboli od gripa, savet je da se obavezno odleži, tri do pet dana, da se ne ide u školu ni na posao kako zbog sebe, tako i zbog drugih. Visoku temperaturu, kaže doktorka Miočinović, treba skidati, najbolje tuširajući se mlakom vodom. Međutim, nikako ne treba uzimati antibiotike na svoju ruku, jer, kako navodi, antibiotici su protiv virusa nemoćni. Gripozni ne bi trebalo da idu ni u posete maloj deci, rođacima, ljudima u bolnicama, u posete uopšte.

Doljevački Dom zdravlja dobio je na početku sezone 450 doza cepiva protiv gripa, većina je utrošena, a ostalo je još desetak doza, rekla je vesna Marjanović, medicinska sestra u ovoj ustanovi.

Na kraju je dr Miočinović dodala da grip hvata naglo, praćen je opštom slabošću organizma i bolom u kostima i mišićima.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *