Meštani Belotinca traže da se pružni prelaz obezbedi rampom

Velika tragedija koja se nedavno dogodila u Donjem Medjurovu, kada je voz udario u autobus, što je dovelo do smrti petoro ljudi, dok je skoro tridesetak teže i lakše povredjeno, još jednom je aktuelizovala pitanje sigurnosti pružnih prelaza u ovom delu Srbije, pa i na teritoriji opštine Doljevac, koja je čvorište najznačajnijih pružnih deonica u zemlji, medjunarodne pruke ka Solunu, kao i ka Kuršumliji, do Merdara.

U opštini Doljevac postoji ukupno šest pružnih prelaza, kao i nekoliko prelaza van naselja, koje uglavnom poljoprivrednici koriste za odlazak do svojih njiva. Pet deonica je obezbedjeno rampama, tri u Doljevcu, i po jedan u Pukovcu i Čapljincu. Medjutim, pružni prelaz u Belotincu, ka Batušincu, koji se nalazi samo nekoliko kilometara od mesta tragedije u Donjem Medjurovu, bez obzira na to što je vrlo nepregledan, nije obezbedjen rampama, ni svetlosnom signalizacijom, samo znakom STOP i takozvanim Andreinim krstom. Meštani ovog sela i ranije su tražili od nadležnih da se ovo pitanje reši, a uplašeni tragedijom u Donjem Medjurovu, ovih dana, intenzivirali su napore da ova priča konačno dobije svoj epilog. –Rampa je suviše jeftina u poredjenju sa ljudskim životima,  i niko više ne sme da dozvoli da se ponovi tragedija poput one u Donjem Medjurovu, kaže predsednik MZ Belotinac Saša Miljković. Mi godinama tražimo rampu, jer je pružni prelaz u Belotincu jedna od najgorih deonica na prugama od Niša do makedonske granice. Planiramo da opet uputimo zahtev Železnici Srbije, a ovoga puta javno pozivam nadležne iz Železnica da dodju i uvere se u pravo stanje na terenu, dodaje Miljković i ističe da ukoliko  ne naidju na razumevanje nadležnih planiraju blokadu pruge do ispunjenja zahteva.  –Opština izdvaja oko 3 miliona dinara godišnje za održavanje pružnih prelaza i spremna da da svoj doprinos u rešavanju ovog pitanja.

Sličnih problema imali su i meštani Čapljinca, u kojem se pružni prelaz nalazi u centru naselja u blizini osnovne škole, do pre nekoliko godina, kada su uz veliko zalaganje pre svega lokalne samouprave konačno rešili taj višedecenijski problem. Podsetimo, 2007. godine na  pružnom prelazu u Čapljincu koji tada nije bio obezbedjen rampom, poginuo je dečak Miloš Nešić (11), dok je njegov otac teško povredjen. U kamion u kojem su se nalazili udario je medjunarodni voz.

Pružni prelaz u Doljevcu

Medjutim, bez obzira na to što su ostali pružni prelazi u opštini Doljevac obezbedjeni rampama kako je radio Korpijan izveštavao u ranijem periodu, nekoliko puta zabeležene su situacije u kojima rampe ne funkcionišu kako treba, na šta smo upozorili Železnice Srbije, odakle nam je stiglo obaveštenje da oni informacije o neispravnosti rampi nemaju. Takodje,  vrlo često smo svedoci i da veliki broj meštana, ili vozača, ne poštuje saobraćajne propise, pa  vrlo prometni pružni prelaz izmedju Doljevca i  Kočana, prolaze bez obzira na spuštenu rampu i signalizaciju koja ukazuje na nailazak voza.

J.K./D.D.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *