U Doljevcu počela realizacija programa „Moja prva plata“

Program Vlade Srbije „Moja prva plata“ naišao je na interesovanje poslodavaca sa teritorije opštine Doljevac. Za ovaj program  bilo je prijavljeno više  od 10.000 poslodavaca , a  oko  17.000 kandidata  se prijavilo za poslodavce u privatnom sektoru. Iz Nacionalne službe za zapošljavanje ističu da su donete odluke za privatni sektor i već su potpisani trojni ugovori između kandidata, poslodavaca i ove službe. Učešće u Programu „Moja prva plata” otvara mladim ljudima mogućnost za ulazak u želјenu kompaniju i priliku da po završenom osposoblјavanju dobiju prvi ugovor o radu.

Poslodavci sa teritorije opštine Doljevac koji su oglasili slobodne pozicije potpisali su ugovore sa prijavljenim kandidatima. Među kandidatima koji su se prijavili bilo je više njih sa srednjim obrazovanje.

Početnike bez zasnivanja radnog odnosa u trajanju od 9 meseci, a čije će plate isplaćivati Nacionalna služba za zapošljavanje dobile su firme koje posluju na teritoriji opštine Doljevac: GACO, Frizerski salon Mance, Autoservis Boki+, Autotehna, Agro Južna Morava, Midnight Rose, Ad Metal Pukovac, Vučković+, Radun Avia, i kompanija Leoni Malošište. Kako dodaju iz ove službe za zapošljavanje ohrabruje činjenica i da je veliki broj mladih ljudi bez radnog iskustva sa prebivalištem u opštini Doljevac zaposlenje dobilo u okolnim gradovima, u Nišu ili Leskovcu, a ima i potpisanih ugovora sa poslodavcima iz opštine Žitorađa.

Ovim programom daje se mogućnost mladima bez radnog iskustva da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad i na taj način povećaju svoje mogućnosti za zapošljavanje.

Posebno ohrabruje činjenica da se  veliki broj kandidata prijavio za rad u privatnom sektoru. Iz Nacionalne službe za zapošljavanje ističu da su kandidati izabrali radne pozicije i da je Filijala u Nišu  potpisala  660 ugovora.

Ugovori sa kandidatima koji su se prijavili za rad u javnom sektoru, u oblasti delatnosti zdravstvo, socijalna zaštita i pravosuđe, još uvek nisu potpisani i realizacija ovog programa tek treba da počne.

Podsetimo, u program je planirano uključivanje 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, koji su bez radnog iskustva i nalaze se na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje. Tokom trajanja programa Nacionalna služba za zapošljavanje isplaćuje novčanu naknadu u iznosu od 20.000 dinara mladima sa srednjim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara mladima sa visokim obrazovanjem, na mesečnom nivou.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *