U Orljanu biće obeležen Svetski dan jaja- 10.oktobar

Svetski dan jaja, 10. oktobar, prvi put biće obeležen na teritoriji opštine Doljevac u etno dvorištu Tome Kulića. Organizatori su Eko Koprijan iz Klisure i porodica Kulić iz Orljana. U svetu se ovaj datum tradicionalno obeležava raznim prigodnim aktivnostima, a udruženje Eko Koprijan će jaje promovisati  kao namirnicu koja ima veliki značaj i veoma kvalitetnu namirnicu doprinosi zdravoj ishrani. Ovaj praznik jaja, koji se u svetu obeležava od 1996. godine, na inicijativu Međunarodnog odbora za jaja gotovo je nepoznat u Srbiji, iako domaći proizvođači svake godine srpskom tržištu ponude preko milijardu komada jaja.

Radivoje Mitrović, predsednik udruženja Eko Koprijan, ističe da je jaje jaje idealna namirnica korisna za ljudsko zdravlje, a da je sve više stručnjaka koji tvrde da jaje nije štetno po zdravlje zbog sadržaja holesterola. Dodaje, da ljuska od jajeta ima veoma značajnu ulogu, jer u svom sastavu poseduje oko 90% kalcijuma koji je značajan za očuvanje ljudskih kostiju. A pomaže i kod smanjenja holesterola i krvnog pritiska.

Tokom ovog zanimljivog okupljanja u Orljanu biće stavljen akcenat na organsku proizvodnju jaja, za posetioce biće pripremljena degustacija u vidu organskih jaja spremljenih na razne načine, a biće postavljen i štand koji je pripremio Toma Kulić predsednik organizacionog odbora iz Orljana sa organskim jajima različitih boja.

Dodajmo i to da se u svetu ovaj datum obeležava na različite načine, a sve u slavu ove nezaobilazne namirnice. U Americi, Francuskoj, Bangladešu, Zambiji, Kanadi, na taj dan se obezbeđuje doručak školskoj deci, dele flajeri, promoviše se na radio emisijama, sa debatom o jajima, obavljaju se takmičenje školske dece u pisanju sastava o jajima za ljudsku ishranu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *