U Žitorađi smanjen broj nezaposlenih

Marjana Sredojević
Marjana Sredojević

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje filijale Prokuplje i ispostave u Žitorađi na kraju aprila meseca bilo je 2944 nezaposlenih lica, od toga 1379 žena. Novoprijavljenih je bilo 82, a polovina od toga su žene. Potrebu za radnicima prijavilo je 14 poslodavaca, koji su nudili zaposlenje na neodređeno. Zaposleno je  50 lica, od toga 22 žene, i to 16 na neodređeno i 34 na određeno.

-U odnosu na april 2015. godine, broj nezaposlenih u ovoj opštini smanjen je za 7,33 odsto odnosno 233 lica, rekla je iz Marjana Sredojević iz ove službe.

Prema njenim rečima, veliki broj onih koji su na birou ima samo osnovnu školu, dok je mali broj sa fakultetskim obrazovanjem.

-Trenutno je velika potražnja za radnicima sa trećim stepenom, naglasila je Sredojević.

Kako ona kaže, Žitorađani se uglavnom redovno javljaju Nacionalnoj službi za zapošljavanje, ali se desi u letnjim mesecima da neko zakasni da se prijavi zbog poljoprivrednih radova.

-Trudimo se da takvima izađemo u susret. Iz evidencije brišemo samo one koji se ne jave na vreme, a pri tom nemaju objašnjenje zašto se nisu javili. Nakon brisanja sa evidencije, lice nema pravo da se prijavi šest meseci, kazala je Sredojević.

Ona apeluje na građane da se redovno javljaju i da ne kasne, jer brisanjem sa evidencije, gube se mnoga prava i olakšice, koja postoje ukoliko se korisnik vodi kao nezaposleno lice. Jedna od najvažnijih stvari je to što poslodavci mahom traže lica sa evidencije, kontaktiraju Nacionalnu službu za zapošljavanje i nude posao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *