Uočljivi prvi rezultati pošumljavanja u opštini Doljevac

Akcija pošumljavanja koja je prošle godine uspešno realizovana u opštini Doljevac uz angažovanje velikog broja ljudi, kako zaposlenih u JKP-u koje je bilo nosilac ovog posla, tako i volontera i djaka OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu i Pukovcu, bila je i više nego uspešna. Ipak, sa prvim lepim danima primećeno je da je nekoliko sadnica, zasadjenih u blizini škola, počupano ili oštećeno, tako da su umesto lipa ostale samo prazne rupe, kao što se na slici i može videti.

Iz tog razloga, nadležni apeluju na stanovnike našeg kraja da se odgovorno ophode prema sredini u kojoj žive, ali i da poštuju trud volontera koji su u ovom poslu učestvovali.

Inače, stanje ostalih sadnica je, prema rečima koordinatora ovog posla Danice Cvetković iz lokalne samouprave, odlično, a ovih dana djaci će površine koje su u školskom dvorištu oplemenjene novim sadnicama, zaliti.

Podsetimo, na brdu Komiga u Orljanu i padinama Seličevice posadjeno je krajem prošle godine, ukupno 10.000 stabala crnog bora, a i dva školska igrališta, u Doljevcu i Pukovcu oplemenjena su sadnicama srebrnolisne lipe, dok je pukovačko dobilo i topole.

Tom prilikom na brdu u Orljanu očišćena je i velika divlja deponija, a preko deset kamiona smeća odneto je sa te lokacije, od velikog istorijskog značaja. Postavljena je i tabla na kojoj je jasno istaknuto da je bacanje smeća zabranjeno, a kako Danica Cvetković kaže, za sada nije primećeno da su se stanovnici tog kraja vratili lošim, starim navikama, pa je Komiga trenutno prostor bez smeća, kakav bi i trebalo da bude.

Inače pošumljavanje u našoj opštini finansiralo je Ministarstvo zaštite životne sredine, iz Zelenog fonda, sa 4 miliona dinara, a opština Doljevac je jedna od 12 opština i gradova u Srbiji kojima je prošle godine odobren novac za te namene.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *