Uredjen prilaz crkvici Sv.Simeona Stolpnika na obroncima Seličevice, uoči obeležavanja ovog praznika

Uoči praznika Sv.Simeona Stolpnika koji se obeležava sutra 14. septembra, oko crkvice posvećene ovom svecu na obroncima Seličevice, u blizini Koprijan tvrdjave, od Klisure prema Čečini, meštani ovog kraja su završili radove na čišćenju rastinja, a uredjena je i stazica koja vodi do svetilišta.

Svake godine veliki broj stanovnika ovih sela okupi se oko crkvice kako bi obeležili ovaj dan. Nekada je to bio i Sabor u selu. To više nije slučaj, ali je ostao običaj da se na ovaj način obeleži Sv.Simeon. Svake godine, neko od meštana bude i domaćin.


Inače, ova crkvica, nekada ranovizantijska grobnica datira se u period od V do kraja VI veka. Inače, sama grobnica je usečena je u padinu brda koje se spušta ka desnoj obali Morave, iznad puta koji vodi od Klisure ka Čečini.Ovo crkvište pored Klisure ima izuzetan značaj za istoriju ovog kraja.

Meštani Klisure i Čečine kako bi sačuvali ovo svetilište, preuredili su ulaz crkve. Postavljena su vrata od aluminijuma kako bi je sačuvali od loših vremenskih prilika, odrađena je i nadstrešnica.Unutrašnjost crkvišta nije oslikana već se u njoj nalazi nekoliko pokretnih ikona.

Kada se u selu Klisuri i Čečini obeležava dan Sv. Simeona Stolpnika, u ovom crkvištu se obavlja i crkvena liturgija uz prisustvo velikog broja ljudi.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *