Uskoro počinje pilotiranje postupka priznavanja prethodnog učenja: Samouke zanatlije dobijaju diplome

Pilotiranje postupka priznavanja prethodnog učenja počeće u maju, a nakon što bude uveden u sistem, ovaj postupak omogućiće sticanje kvalifikacije i onima koji su znanja i veštine stekli van obrazovnog sistema, kroz radno ili životno iskustvo- najavlјeno je na radionici na kojoj su predstavlјene pripreme za pilotiranje koje su do sada sprovedene uz podršku projekta „Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija“.

Pripreme su obuhvatile razvoj pravilnika, procedura i programa, instrumenata za ocenjivanje i pripremu elaborata za akreditaciju, a škole uklјučene u pilotiranje su spremne za naredni korak – izbor kandidata i proveru kako predložena rešenja funkcionišu u praksi, rekla je pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijela Grujić.

U pilotiranju će učestvovati 22 srednje stručne škole, a prvi kandidati biće odrasli koji su do sada bez sertifikata radili kao armirači, zidari, rukovaoci građevinskom mehanizacijom, tesari, pekari, mesari, kuvari, stolari i modni krojači. Ovih devet kvalifikacija Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izabralo je u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošlјavanje, jer podaci ukazuju da najveći broj nezaposlenih bez kvalifikacija ima upravo ova radna iskustva, a da na tržištu rada postoji potreba za kvalifikovanim kadrovima u ovim oblastima.

Priznavanje prethodnog učenja predstavlјa mogućnost da se odraslima, koji iz različitih razloga nisu završili školovanje, procene i priznaju znanja i veštine stečene kroz obuke, životno i radno iskustvo, i da se za tako priznata znanja dobije uverenje o stečenim kompetencijama ili sertifikat kojim se potvrđuje stečena kvalifikacija. Ceo postupak, od prijave kandidata do izdavanja sertifikata, trebalo bi da traje najviše tri meseca.

Kvalifikacije stečene kroz radno iskustvo, a potvrđene kroz postupak priznavanja prethodnog učenja na tržištu rada biće potpuno jednake kvalifikaciji stečenoj kroz obrazovni sistem.

Interesovanje i pojedinaca i poslodavaca već postoji  jer su do pilot-škola već počeli da stižu upiti zainteresovanih.

Radionici su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Agencije za kvalifikacije, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i pilot-škola.

Projekat „Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija u Republici Srbiji“ je jedan od tekućih projekata kojim Evropska unija, kao najveći donator u Srbiji, podržava modernizaciju sistema obrazovanja i usklađivanje sa standardima i praksama zemalјa EU. Od 2003. godine, EU je donirala za reformu sektora obrazovanja više od 100 miliona evra – za unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja, reformu srednjeg stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, renoviranje i opremanje škola i fakulteta, podršku inkluzovnom obrazovanju, itd.

Izvor: Ministarstvo prosvete i tehniološkog razvoja

Foto: M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *