Vanredna situacija u Prokuplju i Kuršumliji, poplave i u opštini Žitoradja, u Doljevacu nema problema

Najavljene obilne padavine uzrokuju velike probleme u pojedinim delovima zemlje, pre svega na jugu.  U čak sedam opština proglašena je vanredna situacija.

Toplica u Doljevcu prepodne

Od sinoć vanredna situacija je i na teritoriji Grada Prokuplja, zbog obilnih padavina i povećanog vodostaja reke Toplice. Ovo je odlučeno na vanrednoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije Prokuplja, a na osnovu izveštaja stručno-operativnog tima za odbranu od poplava i obilaska terena, jer nivo reke Toplice raste iz sata u sat, saopšteno je na njihovom zvaničnom sajtu. Sve nadležne službe su na terenu kako bi se sprečilo ugrožavanje lјudi i materijalnih dobara, kažu nadležni. Vanredna situacija je proglašena i u Kuršumliji zbog naglog porasta nivoa reke Toplice i ugroženosti nekoliko naselja i vodozahvata.

Prethodno je vanredna odbrana od poplava proglašena na Vodnim jedinicama “Lim-Prijepolje”, “Ibar Kraljevo, Novi Pazar”, “Drina Loznica”, “Zapadna Morava Kruševac“, “Zapadna Morava Čačak”.

Porast vodostaja od juče do jutros na reci Toplici beleži se i u opštini Doljevac, ali nema opasnosti od izlivanja, jer je reka i dalje na nivou koji nije upozoravajuć. Uredjenje korita na dve nekada kritične deonice kod Doma za odrasla invalidna i stara lica u Doljevcu i u Šarlincu rešilo je probleme sa poplavama koje smo imali u ranijem periodu pri visokom vodostaju, te iako je Toplica u porastu životi ljudi i imovine nisu ugroženi. Bez obzira na to nadležne ekipe su na terenu i prate situaciju.

Problema pak ima na teritoriji opštine Žitoradja. Kako saznajemo Toplica se izlila u selima Vlahovo i Voljčinac. Poplavljena su polja, dok stambeni i drugi objekti nisu ugroženi, najnovije su informacije sa terena. U Podini je u prekidu saobraćaj preko mosta ka školi zbog nabujale reke, te se vozila preusmeravaju na alternativne pravce.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *