Večeras Sabor Sv.Jovana u Orljanu

Večeras, na brdu Kukumiga, u Orljanu biće održan deseti Jovandanjski sabor, posvećen prazniku rođenja Sv. Jovana Krstitelja, koji crkva obeležava 07.jula. Ova manifestacija počeće defileom učesnika i okupljenih građana iz centra sela do bine na brdu Kukumiga gde će biti održana svečanost.

Prema rečima direktora Javne biblioteke u Doljevcu, koja je organizator ove manifestacije,Bogija Mitića defile je zakazan za 19 sati kada će se svi učesnici okupiti u centru sela, a zatim uz pratnju konjičkog kluba “Nonius” krenuti ka brdu Kukumiga gde će biti i održan kulturno-umetnički program.

Ove godine, prema rečima Mitića, potrudili su se da program  bude raznovrstan i zanimljiv.

– Ove godine, na 10.Jovanjanskom saboru nastupiće kulturno-umetnička društva iz Pukovca, Malošišta, Čapljinca, Jasenice, Lipovice i Merošine. Ovdašnjoj publici predstaviće se i udruženje “Šestak” iz Svrljiga, odnosno članovi ovog udruženja sviraće na starim narodnim instrumentima, što mislim da će posetiocima zaista biti interesantno. Kulturno-umetnički program počinje u 21 sat- rekao je direktor Mitić.

On je istakao da će pored igre biti i pesama, odnosno publiku će zabavljati vokalni solisti amateri iz našeg kraja.

Podsetimo, svake godine, uoči Ivanjdana, oko 5 hiljada ljudi uputi se ka brdu Kukumiga, kako bi najpre posetili Šuplji kamen, a zatim kolona vernika poseti manastir Sv. Jovana na vrhu brda, paleći sveće za svoje i zdravlje svojih najmilijih.

Ne zna se tačno kada je narod počeo da pohodi Šuplji kamen, ali prema nekim saznanjima , bilo je to posle smrti veoma poštovanog monaha ovog drevnog manastira , od kojeg je sada ostala samo crkva.

-Šuplji kamen je ostatak monaške isposnice. Tu je monah provodio vreme u molitvi i podvizavao se.To je monaški način života koji se odlikuje stalnom molitvom, duhovnim bdenjem, postom i samoćom.- kaže lokalni sveštenik.

Manastir Sv.Jovana u Orljanu proglašen je 1948. god. za „Kulturno dobro od velikog značaja“ i uveden je u centralni registar spomenika kulture u RS.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *