Vladika niški Arsenije služiće 8.avgusta Svetu Arhijerejsku Liturgiju u crkvi Sv.Petke u Ćurlini

U ponedeljak, 8.avgusta, sa početkom u 8 sati u crkvi Svete Petke u Ćurlini Svetu Arhijerejsku Liturgiju služiće Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški Arsenije. Kako kaže lokalni sveštenik Đorđo Rakić, ovo je jedinstveni događaj, jer je niko ne pamti da je vladika ikada služio u ovoj crkvi sa najbogatijom istorijom u našem kraju. Takođe, vladika gospodin Arsenije osveštaće i parohijski dom u Ćurlini koji je započet još 1998.god.

Podsetimo, Nјegovo Preosveštenstvo Episkop niški gospodin Arsenije služio je još 2019.godine čin osvećenja zvona za crkvu Svetog Nikole u izgradnji u Rusni, a sada će povodom hramovne slave Prepodobne mučenice Paraskeve-Svete Petke služiti Svetu Arhijerejsku Liturgiju.

Sveštenik Đorđo Rakić pozvao je sve ljude dobre volje da dođu na Svetu Liturgiju i uzmu učešće, jer je veliki blagoslov za čoveka da prisustvuje ovakvom velikom događaju. On je pozvao sve vernike i građane naše opštine da dođu na ovaj jedinstveni događaj i prisitvuju Liturgiji koju će služiti Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški Arsenije, jer će  pored naroda prisustvovati i veliki broj sveštenih lica i dodao da je to zaista jedan veliki duhovni događaj za našu čitavu opštinu, a ne samo za parohiju Ćurlinsku.

Podsetimo, zbog svog istorijskog, arhitektonskog i verskog značaja Vizantijska bazilika i spomen-crkva Sveta Petka u Ćurlini su, 1948. godine, proglašeni za „Kulturno dobro od velikog značaja“ i uvedeni u centralni registar spomenika kulture u Republici Srbiji. Kao osnov za upis u registar poslužilo je rešenje Zavoda za zaštitutu i naučno proučavanje spomenika kulture NRS br.671/48 od 6. maja 1948. godine. Ova crkva, pravi predstavnik kulturnog nasleđa, našla se  u mnogim naučnim radovima, zahvaljujući paradnom portretu kralja Milana Obrenovića, koji je  pronašao niški akademski slikar Miodrag Anđelković, savetnik u Zavodu za zaštitu spomenika Niša 2002.godine, nakon čega je poslata na restauraciju u Beograd.

Nadležni zavod koji vodi lokalni registar i brigu o ovom arheološkom lokalitetu je: Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *