Završena kampanja „Veži pojas, ne prekidaj život“, očekuju se pojačane kontrole saobraćaja

Savet za koordinaciju poslova bezbednosti  saobraćaja na putevima na teritoriji opštine Doljevac u saradnji sa MUP-om RS i Agencijom za bezbednost saobraćaja RS, pokrenuli su zajedničku kampanju pod sloganom „Veži pojas, ne prekidaj život“, tokom koje su odštampani edukativni flajeri i posteri koji ukazuju na značaj vezivanja pojasa tokom voženje, ali i pravilne upotrebe dečjeg sedišta u automobilu.

Kampanja koja je počela 1.marta završena je danas, a kako kaže koordinator Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti  saobraćaja na putevima na teritoriji opštine Doljevac  Jasmina Paunović nakon edukativne akcije podele flajera očekuju se pojačane kontrolne koje će biti upravo fokusirane na upotrebu pojasa i prevoz dece u odgovarajućim auto-sedištima.

Jasmina Paunović dodaje da je ova kampanja imala za cilj da poveća upotrebu sigurnosnog pojasa i pravilne upotrebe dečijih auto-sedišta u vozilu.  Istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja RS pokazala da preko 100 lica godišnje u Srbiji izgubi život upravo zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa.

Ukoliko se pojas pravilno koristi rizik od smrtnog stradanja vozača i suvozača smanjuje se za 40 do 50 odsto, a za putnike na zadnjem sedištu to je od 25 do čak 75 odsto.

Tokom trajanja ove kampanje posebna pažnja i apel je upućen na roditelje da koriste sedišta za decu u automobilima i da ih vezuju pojasem, da sedišta moraju biti adekvatna, ona koja su propisana zakonom o bezbednosti u saobraćaju, odnosno usaglašena sa visinom i težinom deteta.

Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji opštine Doljevac u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja RS, odštampao je postere i flajere koji promovišu bezbednost saobraćaja, korišćenje sigurnosnog pojasa i prevoz dece u bezbednosnom sedištu, a koji su podeljeni vozačima tokom trajanja ove akcije.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *