Železnice optužuju bahate vozače za loše funkcionisanje rampe u Doljevcu

Pružni prelaz u Doljevcu
Pružni prelaz u Doljevcu

Pružni prelaz  u centru Doljevca, u predhodnih nekoliko meseci, prema svedočenju mnogih stanovnika ovog dela Doljevca, ali i vozača, koji koriste ovu vrlo prometnu saobraćajnicu, vrlo često ne funkcioniše najbolje. Naime, mnogobrojni učesnici u saobraćaju koji često tu prolaze, dobar deo vremena utroše čekajući da se rampa podigne, iako je voz već odavno prošao. Isto tako, dešavalo se, nekoliko puta, tvrde prolaznici, i da se zabeleži da voz upravo prelazi ovu deonicu, a rampa nije spuštena.  Nekoliko puta zabeležili smo i mnoge vozače, ali i pešake koji prelaze prugu bez obzira na spuštenu rampu.  Sve to, pored bezbednosnih razloga, koji su svakako najznačajniji, unosi i nervozu, naročito kod onih koji se negde žure, a kolone automobila, kako smo i mi imali priliku da vidimo, vrlo često se protežu i po nekoliko stotina metara, sa obe strane pruge. Da li je uzrok svega toga neki tehnički nedostatak, ili je osnovni razlog bahatost vozača i nekultura pešaka, ili pak po malo od svega, istraživala je redakcija radio Koprijana.

Kako su nam rekli  nadležni iz Železnica Srbije za sve su krivi  bahati  vozači. Naime,  u pisanom saopštenju dostavljenom našoj redakciji, a koje je potpisala Tanja Čvorović, glavna koordinatorka za saradnju sa medijima Kabineta generalnog direktora infrastruktura Železnice Srbije,  proverom naših saznanja „ustanovljeno je da su vinovnici povremenog nepravilnog rada putnog prelaza treća lica, odnosno bahati vozači drumskih vozila, koji zbog nepoštovanja drumske signalizacije i nestrpljenja lome motke i na taj način dovode u pitanje i svoju i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju. Zamena uništenih ili oštećenih motki zahteva određeno vreme“, ali kako dalje stoji u saopštenju njihove „  mobilne ekipe u najkraćem roku otklanjaju nepravilnosti.Takođe, povremeno dolazi do dužeg čekanja na podizanje rampe i prelazak preko pružnog prelaza, zbog  manevra prilikom istakanja goriva u skladištu LUKOIL – a. Napominjemo da tehničkih nedostataka u radu samog uređaja putnog prelaza nema, kao i da od početka godine do danas, nije bilo ni jedne prijave nailaska voza na pomenuti putni prelaz, a da su rampe podignute. Inače, ukoliko dođe do kvara sistema za obezbeđenje putnog prelaza, postupa se po strogo definisanim železničkim pravilima i propisima, koji omogućavaju bezbedno odvijanje kako železničkog, tako i drumskog saobraćaja.“

Ni  vozače, ni pešake ne brine spuštena rampa
Ni vozače, ni pešake ne brine spuštena rampa

Inače, prema njenim rečima „rad uređaja ovog  prelaza kontroliše se iz železničke stanice Doljevac, koja je pod stalnim nadzorom otpravnika vozova“, stoji na kraju saopštenja za javnost dostavljenog našoj redakciji.

Bez obrira na to što deo odgovornosti svakako snose svi učesnici u saobraćaju, ipak se i nadležne službe iz Železnica Srbije moraju pozvati na pozornost, jer ipak je to značajno bezbednosno pitanje, tim pre jer je ova putna deonica jako frekventna. U svakom slučaju apelujemo na vozače i pešake medju kojima je, kako smo primetili, i mnogo dece, da zarad svoje bezbednosti poštuju sva pravila koja važe u ovim okolnostima i da se ponašaju odgovorno, a na one malo starije da svojim ličnim primerom, pokažu mladjima, kako bi odgovorni ljudi trebalo da se ponašaju.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *