Dveri kritukuju vlast zbog subvencija “Leoniju“

govor skupstinaNa sednici SO Doljevac koja je održana u sredu 7. Juna, odbornik Dveri Nenad Stoiljković, je kritikovao vladajuću većinu zbog kako je kazao nebrige za radnike koji se zapošljavaju u kompaniji „Leoni“. On je takodje rekao da radnici iz drugih opština primaju punu platu od prvog dana , dok oni sa područja Doljevca rade bez nadoknade. U nastavku prenosimo saopštenje za medije u celosti i originalu kako nam je dostavio odbornik Dveri Nenad Stoiljković:

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE– DVERI

 

PARE IZ BUDŽETA ZA SUBVENCIJU ZAPOŠLJAVANJA U LEONIJU, A RADNICI DVA ILI TRI MESECA BEZ PRIMANJA I DISKRIMINISANI

PARE ZA AKVA PARK A ZDRAVE PIJAĆE VODE NEMA,

DECA U OPŠTINI DOLJEVAC IMAJU PRAVO DA ŽIVE ZDRAVIJE!!!

 

Druga sednica skupštine SO Doljevac 07.06.2017 god. i dugi rebalans budžeta na kojoj je vladajuća strukturara u Doljevcu još jednom pokazala svoju bahatos i nebrigu za svoje građane.

I pored 38 tačaka dnevnog reda, vladajuča struktura nije imala sluha da barem stavi na gasanje dopunu dnevnog reda tačku –Predlog izmene odluke akcionog plana zapošljavanja na teritoriji opštine Doljevac za poznatog poslodavca –Leoni-. Koju je podneo Nenad Stojiljković odbornik Dveri u SO Doljevac.

Ali je zato u obrazloženju rebalansa budžeta, obrazloženo da se rebalans radi upravo zbog usklađivanja sredstava za:

-plaćanje kazni i odštete radnicima lokalne samouprave i javnih preduzeća, koje je bahata vlast odpustala sa posla ( i još uvek odpusta nove), a onda je izgubila sporove.

-izdvajanje za subvencije po akcionom planu zapoljavanja za poznatog poslodavca kompaniju –Leoni-.

Šta to znači:

-iz budžeta će Građani platiti tu bahatost vlasti odpustanja radnika, više milionskim iznosom.

-Što se tiće akcionog plana zapošljavanja kod poznatog poslodavca –LEONI Doljevac- Građani Doljevca će više milionskim sretstvima iz budžeta nastaviti da plaćaju svoja poniženja i diskriminaciju:

Radise o tome, što pored subvencije koju Republika Srbija daje Leoniju, iz budžeta svih građana za zapošljavanje. Opština Doljevac poklanja na više naćina novac građana istoj kompaniji LEONI i to:

1.Davanjam besplatnog zemljišta.

2.Učestvovanjem u izgradnji komunalne infrastrukture (struja, pristupni putevi itd..)

3.Izdvajanjem više miliona po lokalnom akcionom planu za subveniju zapošljavanjau Leoni..

4.Po akcionom planu zapošljena lica sa teritorije opštine Doljevac nemaju nikakva primanja za svoj rad u kompaniji dva ili tri meseca.

5.Ako nema primanja i plata, nema ni UPLATA U BUDŽETU po osnovu doprinosa. Pa se na taj način ostećuje budžet opštine Doljevac ali i republike Srbije.

Pored svega ovog, gde se novac građana Doljevca poklanja, povređuje se i Ustavom garantovano pravo građana opštine Doljevac na ravnopravnost svih građa Srbije i pravo na rad. Naime radnici koji su iz dugih opština koje nemaju ovakav akcioni plan zapošljavanja, koji se zapošljavaju u istu kompaniju Leoni, istog dana kad i radnici iz Doljevca, primaju platu od prvog dana, bez ponižavajućeg neplaćenog rada dva ili tri meseca. I pored toga radnicima se, pre isteka godinu dana rada u kompaniji Leoni, raskidaju ugovori o radu sa obrazloženjem smanjenog obima posla, a posle nekoliko dana opet upošljavaju drugi radnici.

Nameće se pitanje dali su građani opštine Doljevac toliko nesposobni da neko treba da ih ponižava ne plaćenim radom ili se radi o zloupotrebi i poklanjanju novca iz buđeta. Sigurni smo da ovo prvo nije u pitanju.

 

Takođe Dok se ogromna sredstva izdvajaju za izgradnju i dogradnju akva parka. Koji je u predhodnoj 2016god. imao prihod od usluga i ulaznica 5.784.070din, a rashod na plate, usluge po ugovoru, održavanje, itd.. 14.415.000din, i prihod iz budžeta (subvencija) 23.006.000din., očigledno pokazuje koliki je gubitak.A za to vreme skoro čitava teritorija opštine u 21. veku nema rešen problem vodosnabdevanja i kanalisanja otpadnih voda.

U oblasti vodosnabdevanja situacija je najkritičnija a najugroženija sela su Belotinac,Čapljinac i Malošište, čije podzemne vode direktno zagađuje sliv sa Niške deponije, mada je i u preostalim selima situacija je katastrofalna, daleko od zadovoljavajuće.Opština Doljevac je područje sa najvećim procentom bubrežnih bolesnika a kao direktan uzrok je nezdrava voda za piće.

U oblasti izgradnje kanalizacionih mreža, situacija je katastrofalna. Pre deset godina započete mreže nikada nisu dovršene niti stavljene u funkciju  a nove ne treba ni pominjati jer čelnicima opštine Doljevac to nije prioritet.

Simptomatično je i to što je za razvoj poljoprivrede u poljoprivrednoj opštini Doljevac nije izdvojen nijedan jedini dinar za subvencije poljoprivrednim proizvođačima. Da stvari budu još crnje, čak i novac koji republika daje opštini, naši čelnici troše ,,na čudan način,,. Jedan od primera jeste i postavljanje balon sale u Malošištu koja je započeta pre više od 10 godina i za koju je dobijeno više desetina miliona dinara.Balon sala naravno nije završena a para nema.

Još za mnoge probleme građana u svim naseljima doljevačke opštine koje bi trebalo rešavati ne postoje sredstva u opštinskom budžetu za 2017.Godinu. Ali zato postoje sredstva za mnogo manje bitne stvari, kao na primer 80 miliona za kopanje još jednog bazena u akva parku za čiju izgradnju je u 2016.god. utrošeno više od 300 miliona a opština zadužena kreditom.

Na sve ove nelogičnosti u pravljenju budžeta ponovo je ukazao Nenad Stojiljković, odbornik DVERI u skupštini opštine Doljevac član glavnog odbora i okružni rukovodilac DVERI za Nišavski okrug. Kroz amandmane koje je podneo za sednicu skupstine 07.06.2017god. iskoristio je sve zakonske mogućnosti da sebudžet koliko toliko vrati u normalu za običnog čoveka.

Amandmani su se odnosili upravo na rešavanje ovih gorućih problema, koji najviše pogađaju građane doljevačke opštine, na izdvajanje sredstava za vodosnabdevanje, kanalizacionih mreža, subvencija za poljoprivredu..

Postavlja se pitanje zašto su vladajućoj SNS u Doljevcu smetali amandmani odbornika DVERI Nenada Stojiljkovića? Da li vladajuća SNS smatra da je izgradnja još jednog bazena važnija od zdrave pijaće vode, od izgradnje kanalizacionih mreža, od davanja subvencija za podizanje voćnih zasada, plastenika, nabavku poljoprivrednih mašina itd.?Da li vladajuća SNS u Doljevcu misli da građani mogu da piju zdravu vodu iz tih bazena kojeg oni kopaju, ili da ti bazeni mogu da služi umesto kalalizacije?

Vladajuća SNS u Doljevcu glasanjem protiv amandma odbornika DVERI Nenada Stojiljkovića, nije glasala samo protiv njegovih amandmana, već je glasala i protiv same sebe, glasala je protiv građana opštine Doljevac, glasala je protiv dece koja odrastaju u doljevačkoj opštin i iimaju pravo na zdravije uslove za odrastanje.

Posle rasprave o dnevnom redu i prve tri tačke dnenong reda, koja je trajala dva sata 1.završnog računa opštine, 2.rebalansu budžeta i 3.akcionog plana zapošljavanja, zbog bahatog rada okupštine, i očigledne nebrige za zivot građana opštine od strane aktuelne vlasti, Nanad Stojiljković odbornik DVERI je napustio rad skupštine. Ostalih 35 tačaka dnevnog reda skupština Doljevca je usvojila za 11min. Što samo posebi govori o radu skupštine.

 

Nenad Stojiljković odbornik DVERI u SO Doljevac

član glavnog odbora i okružni rukovodilac DVERI za Nišavski okrug

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *