Žitorađa ponovo u dimu!

Dragana MitrovicDim i miris paljevine ovog prepodneva ponovo su uznemirili gradjane Žitorađe.Naime iz fabrike “MG BRIKET”,koja se nalazi u bivšoj fabrici “Čelik” ponovo hulja dim,a pri tome se oseća i jak neprijatan miris,  kaže jedan od meštana koji nam se javio. Kako smo saznali od inspektora za ekologiju Jovice Mitrovića fabrika nema dozvolu za delatnost kojom se očigledno bavi, a nedavno je gradjevinski inspektor Miroslav  Veličković doneo rešenje o zabrani prenamene objekata , što je pomenuta firma zahtevala.Jovica Mitrović inspektor za zaštitu životne sredine u opštini Žitorađa nam je potvrdio da je danas uručeno rešenje o zabrani rada ovoj firmi ,a da ukoliko ne postupe po ovom rešenju slede prekršajne,krivične i prijave za privredni prestup.

Zabrinuti za svoju bezbednost zbog dima i neprijatnog mirisa, članovi Udruženja „Naše zrno“ Žitorađa, a na zahtev velikog broja građana, uputili su zahtev nadležnima u opštini, u kome traže informaciju šta se dešava i otkud dim. Ovim zahtevom, Udruženje je htelo da ukaže na kršenje zakona i veliko zagađivanje životne sredine i ugrožavanje zdravlja ljudi.

Od nadležne inspekcije građani Žitorađe traže, između ostalog, informaciju da je izašla na teren i koje je mere preduzela, da li spomenuta fabrika ima dozvolu za rad i ukoliko je ima, ko je izdao odobrenje za obavljanje ove delatnosti na lokaciji blizu Dečjeg vrtića, Osnovne i Srednje škole.

-Ako ne dobijemo odgovore na vreme, žalićemo se višim instancama jer želimo da zaštitimo sredinu u kojoj živimo i sačuvamo naše zdravlje, rekli su iz ovog Udruženja.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *