Žitoradja: Osmi Festival nauke u organizaciji Srednje škole Žitoradja okupio rekordni broj učesnika i posetilaca

Osmi Festival nauke “Bez muke do nauke” u organizaciji Srednje škole Žitoradja i ove je godine okupio veliki broj učenika ove, ali i drugih škola, kao i profesore iz škola i sa fakulteta iz mnogih gradova, s obzirom na to da ova manifestacija postaje svojevrsni brend škole i kao takva popularna i prepoznatljiva i medju djacima i medju profesorima. Tome u prilog svedoči i podatak da je ove godine bilo 150 učesnika, a posetilaca više nego ikada ranije. Festival nauke održan je u sredu 17.maja.

Prikazane postavke pokazale su svu čar nauke i približili je deci, dokazujući tako na praktičnom primeru da nauk zaista ne mora da bude bauk. –S obzirom na to da Srednja škola Žitoradja ima i poljoprivredni smer učenici i profesori naše škole imali su odličan štand sa začinskim biljem, takodje su naši matematičari imali zanimljiv štand, tim pre jer je maj mesec mesec matematike, bile su postavke iz istorije i biologije, a svoje postavke imale su i naše dve Učeničke kompanije. Učenici ovdašnje Osnovne škole imali su štandove koji su pokazivali našu tradiciju, a zanimljive postavke imali su i fakulteti, u skladu sa svojim obrazovnim profilima i bilo je zaista mnogo toga što se moglo videti, rekla je u izjavi Radio Koprijanu direktorka Srednje škole Žitoradja Milica Andrejev. Štandove su imali Prirodno-matematički fakultet, odseci za biologiju, hemiju, fiziku i geografiju, zatim prvi put Tehnološki fakultet iz Leskovca, Mašinski iz Niša, Visoka škola strukovnih studija iz Leskovca, Farmaceutski fakultet iz Novog Sada koji od ove godine ima svoj odsek i u Nišu, Visoka poslovna škola iz Kruševca, Odsek za poljoprivredno-prehrambene studije iz Prokuplja, Osnovna škola iz Žitoradje i Osnovna škola iz Prokuplja, Predškolska ustanova”Prva radost” iz Žitoradje i naši gosti koji su sa nama od prvog okupljanja, Gimnazija 9.maj iz Niša.

Direktorka naglašava da je ove godine prvi put organizovan i kviz “Moj prvi preduzetnički korak”.-Ove godine smo oplemenili Festival nauke organizacijom kviza. To je takmičenje koje je bilo organizovano za učenike osnovnih škola, a naši nastavnici ekonomske struke bili su mentori osnovcima. Takmičilo se osam Učeničkih kompanija, i svi su pokazali izuzetne radove. Žiri su činili naši gosti iz ‘Dostignuća mladih” iz Beograda.

Naša sagovornica naglašava da je Srednja škola Žitoradja jedina ustanova koja u ovom delu zemlje organizuje ovakvu manifestaciju, te ne čudi što su i profesori i učenici sa velikim entuzijazmom pristupili svemu tome. –Na ovaj način već godinama unazad usmeravamo decu ka učenju, trudimo se da kod njih razvijamo svest o bitnosti nauke, pomažemo im u sticanju znanja i veština, jer je nauka od velikog značaja za svu našu decu i društvo u celini, kaže direktorka Andrejev.

Iz godine u godinu, Festival nauke beleži rekordne posete što je bio slučaj i sa ovogodišnjom manifestacijom. Sudeći prema broju eksperimenata, kao i prema posećenosti, Festival je u potpunosti opravdao očekivanja organizatora, a iz škole poručuju da će sa još boljim idejama nastupiti i narednih godina.

J.Kozomara

Foto: Srednja škola Žitoradja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *