home Društvo, Vesti Humanost na delu: Prikupljena pomoć u odeći za ugrožene u poplavama

Humanost na delu: Prikupljena pomoć u odeći za ugrožene u poplavama

Apel Crvenog krsta i Radio Koprijana za pomoć u garderobi i obući za porodicu Ćerimović sa sedmoro dece, čija se kuća urušila usled obilnih padavina početkom prošle nedelje, urodio je plodom, te je prikupljena velika količina polovne odeće i za ovu, ali i druge porodice koje su stradale u poplavama.

U ovoj akciji učestvovao je i paroh kočanske crkve Sv. Arhangela Gavrila, kažu u Crvenom krstu, a s početkom drugog polugodišta, prikupljanje garderobe pokrenuto je i medju učenicima u ovdašnjoj školi. Time su gradjani naše opštine još jednom pokazali svoju humanost i spremnost da pomognu ugroženima onda kada je najpotrebnije, kaže za Radio Koprijan Danijela Kostić iz Crvenog krsta. Ona se u ime Crvenog krsta zahvalila svima koji su učestvovali u ovoj akciji.

Ipak, naglašava, s obzirom na to da se ova porodica i dalje nalazi u nužnom smeštaju ostaje apel za donaciju u vidu gradjevinskog materijala ili novca, da im se izgradi bar jedna prostorija na mestu stare zemunice u kojoj su do skoro živeli i kako bi se problem trajno rešio.

Inače, podsetimo Crveni krst je od prvog dana vanredne situacije, proglašene zbog poplava, bio angažovan na pomoći ugroženom stanovništvu, a svoje aktivnosti nastavljaju i dalje. Sve porodice koje su bile evakuisane iz svojih domova, i sada su u privremenim smeštajima, i za njih se i dalje priprema hrana i obezbedjuje voda. Oni bi sutra trebalo da se vrate svojim kućama.

Takodje, u saradnji sa Crvenim krstom Srbije podeljeni su paketi pomoći najugroženijima. Uručeno je ukupno po 15 paketa u hrani, higijeni i sedstvima za dezinfekciju poplavljenog prostora u Šainovcu, Mekišu i Šarlincu.

Pomoć je opredeljena na osnovu obavljene procene potreba i utvrđenih prioriteta za preko 200 najugroženijih porodica na teritorijama opština Doljevac, Žitorađa, Medveđa, Vladičin Han, Vranje, Bujanovac, Niš, Bela Palanka i Pirot čija su domaćinstva bila zahvaćena nedavnim poplavama.

J.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *