home Društvo, Vesti Pobednici Južnomoravskih čarolija, ekipa “Djenerali” otkriva tajnu pripreme riblje čorbe

Pobednici Južnomoravskih čarolija, ekipa “Djenerali” otkriva tajnu pripreme riblje čorbe

Takmičenje u pripremanju riblje čorbe na Južnomoravskim ribljim čarolijama u Klisuri i ove godine privuklo je mnogobrojne gurmane i prave virtuoze u pripremanju specijaliteta od ribe. Mnogi od njih u Klisuru se vraćaju svake godine, te ne čudi što pored mnoštva novih lica ima i starih znanaca, koji s obzirom na iskustvo stečeno na ranijim nadmetanjima, znaju tajnu pobedničke riblje čorbe. Od 13 do sada održanim manifestacija na više od polovinu njih došla je i aleksinačka ekipa „Djenerali“, koja je ove godine i odnela pobedu. Nakon jednog drugog i jednog trećeg mesta i ukupno 7 učešća, Aleksinčani su se ove godine okitili titulom pobednika.

Dvojica standardnih članova Miroljub Pavković i Mile Jovanović utkali su u pobedničku riblju čorbu svo svoje kulinarsko znanje stečeno godinama na raznim  manifestacijama ovakvog tipa, a kako u izjavi za Radio Koprijan kaže vodja ovog tima Miroljub Pavković, iako mnogi kulinari kriju one najbitnije detalje svojih specijaliteta, on tajni nema. – Tajni nemam, ali imam jedno bitno pravilo. Bez obzira šta se sprema, to treba da bude autentično. Išao sam na mnoga kulinarska takmičenja i mislim da se generalno stavlja mnogo začina. Moje je mišljenje da ako spremate riblju čorbu osnovni je ukus ribe, koji treba da bude i najdominantniji, a ne da se on zamaskira raznim začinima. Nešto od začina svakako treba dodati ali da to bude domaće, kao na primer luk, peršun, obavezno paškanat, suva paprika,  malo vina i naravno kvalitetna riba.

Djeneralska ekipa

Pobedi su se ističe, potajno nadali, s obzirom na iskustvo stečeno ranijih godina. – Bio bih neskroman kad bih rekao da nisam očekivao dobar plasman, jer mi naše iskustvo daje za pravo da to kažem.

Pavković naglašava da se svake godine rado pojave na Južnomoravskim ribljim čarolijama, s obzirom na lepo iskustvo koje odavde ponesu, divno okruženje, druženje sa starim prijateljima koje susretnu i želju da se opet okušaju u nastojanju da baš njihov specijalitet bude po želji žirija.  – Imali smo želju da se opet takmičimo u Klisuri,  to nam je ove godine bilo prvo zvanično takmičenje, jer su zbog aktuelne pandemije, mnogobrojne manifestacije ovakvog tipa otkazane.

Dodajmo na kraju i to da je drugo mesto zauzela ekipa Crvenog krsta iz Doljevca, dok je treći „Buca“ iz Malošišta. U takmičenju je ove godine učestvovalo 10 timova.

J.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *