home Društvo, Vesti PU “Lane”: U vrtić, za sada, bez potvrde o zaposlenosti roditelja

PU “Lane”: U vrtić, za sada, bez potvrde o zaposlenosti roditelja

Komplikovanje situacije sa korona virusom opet  aktuelizuje priču celodnevnog boravka dece u vrtiću. Naime, kako bi se smanjio broj dece koja borave u ovim ustanovama za brigu o najmladjima, u ranijem periodu od roditelja je traženo da dostave potvrde da rade i to ne od kuće, već u prostorijama firme, i da samim tim dete mora u vrtić, jer o njemu nema ko da brine. Prema trenutnim informacijama, ta odluka nije obavezujuća na nivou države, već se o tome odlučuje na lokalu.

Na teritoriji opštine Doljevac, za sada, ovakve odredbe nema, i samim tim nema ograničenja za decu, bez obzira na to da li su im roditelji zaposleni ili ne. Ipak, ono što je evidentno, naglašavaju u PU „Lane“ u Doljevcu, je da se broj mališana u vrtiću smanjuje, verovatno zbog bojazni roditelja od trenutne nepovoljne epidemiološke situacije, pa ih je sada za polovinu manje od standardnog broja. Od njih oko 120, u vrtiću ovih dana boravi 50 do 60 dece. Kako za Radio Koprijan kaže direktorka ustanove Milkica Stanković u ovom trenutku nema zabeleženih slučajeva obolevanja kod njihovih polaznika, od zarazne bolesti covid19.

Inače, ova mera od sutra stupa na snagu u niškim vrtićima, a važiće do 01. decembra. Ne odnosi se na decu koja pohadjaju pripremni predškolski program, već samo na mladje kategorije.

Da li će biti eventualne slične odluke na nivou cele Srbije, zavisi od dogovora Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i lokalnih samouprava na jednoj, odnosno Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 na drugoj strani.

J.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *